Raste zabrinutost

Djevojke iz Austrije idu Samrinim i Sabininim stopama?

Vijesti / Flash | 13. 09. 2014. u 06:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raste zabrinutost zbog sve većeg broja tinejdžera koji napuštaju svoje rodne domovine i pridružuju se islamistima. Austrijska policija je uhvatila dvije tinejdžerice koje su napustile svoj dom i pokušale pobjeći u Islamsku državu.

Alexander Marakovits je iz Ministarstva unutarnjih poslova Austrije potvrdio da su dvije djevojke iz Austrije, u dobi od 16 i 14 godina, uhvaćene u pokušaju da napuste zemlju i pridruže se Islamskoj državi.

One su možda sljedeće Samra Kešinović i Sabina Selimović, koje su nestale iz svojih domova u Beču još u travnju. Djevojke su nakon toga objavile na društvenim medijima objavile slike s puškama i naoružanim muškarcima. Austrijski mediji navode kako su ove djevojke postale lica koja pozivaju na džihad.

Djevojke iz Austrije nisu uspjele pobjeći jer je majka treće djevojke koja je trebala bježati s njima posumnjala u nju zbog količine prtljage. Zovnula je policiju koja je otkrila plan bijega, te zaustavila djevojke. Navodno su roditelji jedne od djevojaka podrijetlom Iračani.

''One su upale u pogrešno društvo. Namamili su ih s lažnim obećanjima'', rekao je Marakovits.

Nije poznato jesu li ove tinejdžerice bile u kontaktu sa Sabinom i Samrom, za kojima traga Interpol.

Školski prijatelji ovih djevojki kažu da su one postale radikalizirane nakon odlazaka u lokalnu džamiju.

Ravnatelj Samrine i Sabinine škole je rekao kako su one prije godinu dana bile normalne tinejdžerice, dok Samra nije počela nositi maramu i slikati se s njom. Samra je po njegovim riječima počela pisati po stolovima kako voli Al Qaedu.

"Morali smo djelovati kad su počeli govoriti da je Amerika kriva za napad 11. rujna. Jednostavno je otišlo predaleko", rekao je ravnatelj.

Vjeruje se kako se više od 130 ljudi iz Austrije otišlo boriti u džihad. Međutim, Austrijanci nisu jedina nacija koja je pod utjecajem Islamske države. Navodno su tamo otišle i četiri žene iz Velike Britanije.

"Ako tinejdžere možemo uhvatiti prije nego što odu, onda imamo priliku raditi s roditeljima i drugim institucijama kako bi se mlade ljude spasili od loših utjecaja. Nakon što napuste zemlju, čak i ako su tada promijenili mišljenje, nemoguće je vratiti ih u rodnu zemlju'', rekao je Marakovits.

Kopirati
Drag cursor here to close