lijeka nema

Čeka se dogovor: Mostar, grad bez noćne ljekarne

Vijesti / Flash | 07. 04. 2015. u 14:54 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedina ljekarna u gradu Mostaru, koja je imala noćno dežurstvo, 'Apoteka Stari grad' smještena u Titovoj ulici u Mostaru, prije dvadesetak dana je zatvorena.

Tako su građani Mostara ostali bez mogućnosti kupovanja lijekova iza 23 sata, što je već sada dovelo do velikog nezadovoljstva. Mostarcima bi, kažu ljekarnici, bila dovoljna samo jedna ''noćna'' ljekarna, a sve bi mogao riješiti jednostavan dogovor.

''Po pravilniku Ministarstvo zdravstva HNŽ-a bi bilo dužno organizirati, napraviti raspored i dogovor s ljekarnama. Naš grad mora imati noćno dežurstvo i mi smo dužni to organizirati, samo je pitanje dogovora'', govori za Bljesak.info Miljana Zovko, ravnateljica 'Gradskih ljekarni Mostar' te dodaje kako je po pravilniku o ljekarskoj djelatnosti, na broj stanovnika grada Mostara dovoljno jedna ljekarna s noćnim dežurstvom.

''U Mostaru su gradske ljekarne podijeljene na 'Gradske ljekarna Mostar' i 'Apoteku Stari grad' koja je imala to noćno dežurstvo do prije dvadesetak dana te je sada kada je zatvorena Mostar ostao bez noćnih ljekarni'', govori Zovko.

Istaknula je kako su ove dvije ustanove, kao i mnoga gradska poduzeća, trebale biti spojene u jednu. No, s obzirom da odluka Gradskog vijeća nije provedena, to se do danas nije dogodilo.

Zovko govori kako službeno još uvijek nemaju informaciju da je 'Apoteka Stari grad ugašena', te da ih ni Ministarstvo zdravstva po ovom pitanju još uvijek nije kontaktiralo.

''Sutra potpisujemo nove ugovore sa Zavodom zdravstvenog osiguranja HNŽ i po tom ugovoru svaka ljekarna je dužna osigurati kapacitete za noćna dežurstva. Ljekarne koje potpišu ugovore, mogu ući u tu koncepciju noćnog dežurstva'', govori Zovko i ističe kako će 'Gradske ljekarne Mostar' sigurno sudjelovati u dežurstvima te bi voljeli noćna dežurstava podijeliti i s privatnim ljekarnama, kojih je daleko veći broj u Mostaru.

''Što se tiče naših gradskih ljekarni, mi imamo četiri apoteke, imamo kapacitete i možemo organizirati noćna dežurstva. Voljeli bismo napraviti dogovor s privatnim ljekarnama da i oni sudjeluju u noćnim dežurstvima, pa da se tjedno ili mjesečno mijenjamo da ne bude sve na nama'', govori Zovko.

Iz privatnih ljekarni potvrđeno nam je da će, ukoliko se tako odluči, sudjelovati u dijelu noćnih dežurstava, ali da će onda morati raditi i određene preinake u poslovnicama.

''U slučaju da Farmaceutska Komora na razini Hercegovačko – neretvanske županije donese odredbu da se i privatne ljekarne moraju odazvati i sudjelovati u noćnim dežurstvima mi ćemo se rado priključiti toj inicijativi'', govori za Bljesak.info Andrijana Hrkać Maslać, voditeljica 'Alpha' ljekarni u Mostaru te dodaje kako će u tom slučaju biti potrebno uraditi i određene fizičke preinake u samim poslovnicama.

''Postoje određeni standardi koje takva ljekarna mora zadovoljavati. Uz broj osoblja i kapacitete koje bi trebali povećati, tu su i preinake u smislu promjene vrata i standarda u kojem se u ljekarnama koje rade noću, pacijentima lijek izdaje kroz posebne prozorčiće i slično tomu, no ako se odredba donese, mi smo voljni pristati'', govori Hrkać Maslać.

O problemu s radom ljekarni u Mostaru, koji nije zanemariv obzirom i na jako lošu opskrbu lijekova u mostarskim bolnicama te činjenicu da je pacijent taj koji u većini slučajeva mora sam osigurati potrebnu terapiju, kontaktirali smo i Ministarstvo zdravstva te čekamo njihov službeni odgovor i informaciju hoće li i kada Mostarci ponovno dobiti 'noćnu' ljekarnu.

Kopirati
Drag cursor here to close