Tanja Stupar-Trifunović

Položaj književnika kod nas zvuči kao pošalica

Kultura / Flash | 13. 01. 2015. u 07:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Položaj književnika kod nas zvuči kao neka pošalica i dostojan je dobre crnohumorne literature koje, ne znam zašto, nedostaje. Književnicima, zapravo, i ne treba neki poseban položaj, što god pod tim podrazumijevali, već najobičniji uvjeti za rad'', rekla je Tanja Stupar-Trifunović, banjalučka književnica liji je roman 'Satovi u majčinoj sobi' ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu za 2014.

Stupar-Trifunović kaže kako je glavni uvjet za rad književnika vrijeme za pisanje.

''A da biste imali vrijeme, treba vam novac, on kupuje vrijeme. Trebaju vam uređene neke osnovne stvari, status slobodnog umjetnika, stipendije, ozbiljni izdavači koji stvarno distribuiraju i prodaju knjigu, otkup knjiga. Treba vam jedan sustav u kojem se vodi briga o knjizi, a taj sustav ne funkcionira već jako dugo. Trenutno, književnici djeluju kao neki smiješni pajaci koji ovakve stvari govore u vjetar'', rekla je književnica koja je do sada objavila četiri knjige poezije i knjigu priča.

Njezin prvi roman naišao je na pozitivne kritike a nominacija za NIN-ovu nagradu svakako ga čini i više nego uspješnim privijencom.

"Osjećala sam da je ta priča sazrela u meni i napisala sam je", rekla je književnica Nezavisnim novinama dodavši kako se, za nju osobno, radio jednoj intimnoj priči o ljubavi, odrastanju, životu žene, umjetnosti i načinima na koji nas ona "vodi" kroz život.

''U pozadini priče se može prepoznati ovo naše vrijeme, kao kulisa na kojoj se smjenjuju tjeskobni gradovi i porušena i opustošena sela kojima junakinja putuje ne bi li se mimo svih unutarnjih i vanjskih urušavanja, rasparčanih zemalja i užasa ipak uspjela susresti s nekom cjelovitijom sobom'', rekla je Stupar-Trifunović.
Kaže kako su nagrade značajne za same knjige jer skrenu pažnju na njih, ali ističe kako ''autor mora uvijek biti malo 'odmaknut' od njih u svojoj glavi i primat davati samom pisanju''.

Roman 'Satovi u majčinoj sobi' već je dobio nagradu na natječaju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za najbolji neobjavljeni roman.

Kopirati
Drag cursor here to close