Skromne aktivnosti

Hercegovina bez Noći muzeja

Kultura / Flash | 15. 05. 2015. u 11:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europsku noć muzeja (16. svibnja) i Međunarodni dan muzeja (18. svibnja) muzejske ustanove u Hercegovini će obilježiti skromno. Nijedna ustanova nije organizirala poseban događaj za obilježavanje ovih dana, ali će neke od njih svojim posjetiteljima omogućiti besplatan ulaz i razgledavanje muzeja.

Kako je za Bljesak.info rekao Asim Krhan direktor Muzeja Hercegovine Mostar, u ponedjeljak će povodom Međunarodnog dana muzeja ta ustanova organizirati besplatne posjete, dok povodom noći muzeja nije planiran poseban program.



''Interpretacijski centar je novi odjel koji još uvijek nije dovoljno posjećen, te je sam po sebi dovoljan za jednu ovakvu manifestaciju. U sklopu međunarodnog dana muzeja u ponedjeljak ćemo organizirati besplatne posjete'', kazao je Krhan.

Kako je za Bljesak.info potvrdio ravnatelj Muzeja Gorica u Livnu Josip Gelo, sutra će u muzeju biti omogućen besplatan ulaz, a noćno druženje, planirano je za 22. svibnja.

''Tada ćemo s početkom u 19 sati pa sve do ponoći, organizirati ćemo livanjsko sijelo uz radicionalna jela igre i sjećanja na stare običaje. Bit će to noć druženja'', rekao je Gelo za Bljesak.

Iz Franjevačkog muzeja 'Fra Jozo Križić' u Tomislavgradu za naš portal su rekli kako neće biti obilježena noć muzeja.

Arheološki muzej i Galerija u Gorici kod Gruda povodom Europske noći muzeja i Međunarodnog dana neće organizirati ''posebne akcije''.

''Već pet godina smo uključeni u program hrvatskog muzeološkog društva, koje organizira noć muzeja u siječnju. U siječnju smo bili uključeni u ovu aktivnost, tako da za svibanjsko obilježavanje nismo planirali akcije'', rečeno je za Bljesak.info.

Iz Franjevačkog muzeja Široki Brijeg su nam kazali kako, nažalost, ništa neće biti organizirano povodom ovih dana, jer su trenutno u reorganizaciji.

Muzej i galerija - Župa sv. Ilije Proroka Stolac neće se uključiti u obilježavanje noći i dana muzeja, zbog drugih obveza, no kako su za Bljesak.info rekli iz muzeja, nakon svete mise, svatko tko je zainteresiran može besplatno obići muzej.

Iz Muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi Jablanica su  potvrdili kako će Europsku noć muzeja obilježiti dužim radnim vremenom i besplatnim ulazom za sve zainteresirane posjetitelje.

''Nismo organizirali nikakvu posebnu izložbu, stoga će naš doprinos Europskoj noći muzeja biti duže radno vrijeme i besplatan ulaz. Za Međunarodni dan muzeja posjetitelji će moći besplatno posjetiti muzej, kojem će radno vrijeme biti do 22 sata, te će biti prikazani filmovi 'Bitka na Neretvi', te će biti prikazan video kada Tito otvara muzej'', rekli su nam iz Muzeja Bitka za ranjenike na neretvi.

Muzej Hercegovine u Trebinju organizirat će u subotu, 16. svibnja, tradicionalnu manifestaciju 'Noć muzeja', čime će se osmu godinu za redom pridružiti muzejskim i ustanovama kulture širom svijeta, koje oranizovanjam kulturnih programa i otvaranjem svih postavki za posjetitelje – građanima na popularan način žele da približiti kulturnu baštinu i ukazati na značaj njenog očuvanja.

Tradicionalni običaji u iščezlom vremenu Hercegovine, kako se čini, će ostati iza zatvorenih vrata, a cilj manifestacija koje bi trebale razvijati znatiželju kao motiv za posjet muzeju i zanimanje za kulturu, u Hercegovini će ipak sačekati drugu priliku.

Kopirati
Drag cursor here to close