Institut

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježen u Mostaru

Dobitnici nagrada su Boris Trogrančić iz Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH – Alterural, Ana Lojić iz Udruženja inovatora Grada Banja Luka i Borko Babalj, u ime Asocijacije inovatora BiH.
Gospodarstvo / Posao | 26. 04. 2024. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine danas je u Mostaru obilježio Svjetski dan intelektualnog vlasništva koji se obilježava svake godine s ciljem podizanja svijesti o ulozi koju prava intelektualnog vlasništva imaju u poticanju inovacija i kreativnosti.

EU nam pomaže

Uz stručnjake iz područja intelektualnog vlasništva, predstavnike akademske zajednice, istraživače, inovatore, pravne stručnjake i predstavnike različitih industrija koji se bave tom temom, obilježavanju se pridružio i šef UNESCO-ovog Antenna ured u Sarajevu Siniša Šešum kako bi, u ime Ujedinjenih naroda u BiH, prisutnima približio koncept intelektualnog vlasništva i Ciljeva održivog razvoja UN-a, što je ujedno i tema ovogodišnjeg događaja, priopćeno je iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

''Ovaj dan obilježava se na inicijativu Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) od 2000. godine, a kao datum obilježavanja odabran je 26. travnja, budući da je na taj dan 1970. godine na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo. Ove godine naglasak je na odnosu intelektualnog vlasništva i UN ciljeva održivog razvoja, pod sloganom „Gradimo zajedničku budućnost inovativnošću i kreativnošću'', izjavio je direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo.

Naglasio je da kroz projekt ''EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH'', Europska unija pomaže našoj zemlji da ojača upravljanje pravima intelektualnog vlasništva, te da EU i Institut zajednički rade na podizanju svijesti, ali i na jačanju kompletnog sustava intelektualnog vlasništva.

Panel diskusija

Kako bi se prisutnima predstavile poveznice Ciljeva održivog razvoja i intelektualnog vlasništva, održana je panel diskusija u kojoj su sudjelovali osnivačica velikog broja startupa i stručnjakinja na polju razvoja biznisa Ajla Karajko, Ajla Subotić iz VRX Immersive Museum Sarajevo i Josip Merdžo, dok je panel moderirao Luka Novak, stručnjak projekta EUSIPR.

Foto: PR / Institut u Mostaru obilježio Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Ove godine Institut za intelektualno vlasništvo BiH pozvao je bh. inovatore (kompanija, start up ili pojedinac) da sudjeluju na javnom natječaju i predstave svoj projekt za koji smatraju da najbolje odražava odnos intelektualnog vlasništva i Ciljeva održivog razvoja (zeleni patenti, održivi žigovi i sl.), tako da su ovom prilikom dodijeljene i godišnje nagrade Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Dobitnici nagrada su Boris Trogrančić iz Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH – Alterural, Ana Lojić iz Udruženja inovatora Grada Banja Luka i Borko Babalj, u ime Asocijacije inovatora BiH.

Širenje svijesti

Današnja konferencija organizirana je u sklopu projekta “EU podrška pravima intelektualnog vlasništva”, koji Europska unija financira s 1,8 milijuna eura za unaprjeđenje sistema zaštite intelektualnog vlasništva u BiH u skladu sa standardima EU.

Foto: PR / Institut u Mostaru obilježio Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Tim povodom, voditelj projektnog tima Miodrag Marković kazao je da je širenje svijesti o važnosti intelektualnog vlasništva jedna od komponenti projekta, te da ga iznimno raduje što se i akademska zajednica, po prvi put, samostalno angažirala da svojim studentima približi ovu važnu temu.

''Ovo je bila još jedna prilika da projekt najširoj javnosti ukratko predstavi šta je sve u saradnji s Institutom za intelektualno vlasništvo do sada urađeno. Najvažniji rezultat su svakako nacrti devet zakona iz oblasti intelektualnog vlasništva čime je urađeno maksimalno moguće usklađivanje s relevantnim propisima Europske unije, što predstavlja jednu od bitnih komponenti puta BiH k Europskoj uniji'', zaključio je Marković, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close