Kolektivni ugovor

Herceg najavio potpis i okončanje štrajka

Predsjednik Vlade i zastupnik u županijskoj skupštini rekao je kako u ovom trenutku ne može govoriti o pojedinostima posljednjih razgovora…
Gospodarstvo / Posao | 22. 04. 2021. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i zastupnik u županijskoj skupštini Nevenko Herceg potvrdio je za Fenu da je došlo do ključnog pomaka u odnosima između Pregovaračkog tima Vlade HNŽ-a i svih poslodavaca u županijskom zdravstvenom sustavu i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar.

Kazao je da su na korak do konačnog dogovora i da očekuje potpisivanje kolektivnog ugovora s neliječničkim osobljem u zdravstvenom sustavu HNŽ-a unutar najviše deset dana.

''Cijelo ovo vrijeme nismo odustajali od pokušaja da se iznađe najbolje moguće, obostrano prihvatljivo, ali racionalno i financijski održivo rješenje. Uloženi su iznimni napori cijelog pregovaračkog tima, zajedno sa mnom i resornim ministrima dr. Goranom Opsenicom i Adnanom Faladžićem. Obavljeni su dodatni razgovori i mogu kazati kako su konačno približeni stavovi te nam predstoji i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora s reprezentativnim sindikatom zaposlenika SKB-a Mostar'', kazao je Herceg za Fenu.

Istaknuo je kako u ovom trenutku ne može govoriti o pojedinostima posljednjih razgovora, ali da će javnost biti upoznata s finalnim dogovorom čim za to budu stečeni uvjeti.

''Očekujem skoro okončanje štrajka, na radost svih žitelja naše županije. Ne smijemo gubiti iz vida složenost u kojoj ova županija funkcionira, osobito na razini financijskih opterećenja koja imamo. Sve te specifičnosti treba uskladiti i naći rješenje, još u ovako osjetljivom vremenu pandemije i osjetno umanjenog punjenja Proračuna. Samo podatak da u ovoj županiji imamo tri bolnice i dvanaest domova zdravlja i da ovdje radi gotovo 4200 zaposlenih u zdravstvu dovoljno svjedoči o kompleksnosti izazova s kojim smo suočeni. Međutim, gledajući zadnju ponudu koju smo poslali sindikatu, možemo očekivati skoro potpisivanje kolektivnog ugovora i povećanje plaća neliječničkom osoblju kroz dvije godine, u ukupnom iznosu od 18 milijuna KM, odnosno povećane osobnih dohodaka u rasponu od 27 do 40 posto. Time će se njihova primanja, gledajući na njihovih kolege u drugim županijama, naći u samom vrhu Federacije BiH'', kazao je Herceg.

Premijer i zastupnik je rekao će se kako stavljanjem potpisa na kolektivni ugovor ''normalizirati stanje u zdravstvenom sustavu''.

''Time ćemo našim sugrađanima osigurati nesmetano korištenje usluga zdravstvene zaštite što, unatoč svemu, nije smjelo ni biti dovedeno u pitanje, ali to nije bilo do Vlade", rekao je Herceg Feni.

Kopirati
Drag cursor here to close