''Schmidt neocijenjen''

Raguž: Nakon nametanja izmjena Izbornog zakona više pitanja otvoreno nego zatvoreno

HRS je nakon prošlih izbora, ali i ranije, bio nositelj aktivnosti za uvođenje modernih tehnologija u izborni proces, rekao je Slaven Raguž.
Vijesti / Politika | 28. 03. 2024. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednika Hrvatske republikanske stranke (HRS) i zastupnik u Parlamentu FBiH Slaven Raguž izjavio je kako za njega nije sporan sadržaj izmjena Izbornog zakona BiH, koje je nametnu visoki predstavnika, već njihova provedba.

''Radi se o 115 detalja, odnosno izmjena Izbornog zakona i za ocjenu toga potrebna je detaljnija analiza, jer ono što nedostaje su rokovi, dinamika, odgovornost tko treba provesti sve ovo što je Schmidt izmijenio. Nedostaje i pitanje odgovornosti. Šta ako se prekrši neka od stavki koja je navedena?'', izjavio je Raguž u Mostaru na predstavljanju Mostove liste za jedanaestu izbornu jedinicu na izborima za Hrvatski sabor.

Po njegovim riječima, HRS je nakon prošlih izbora, ali i ranije, bio nositelj aktivnosti za uvođenje modernih tehnologija u izborni proces.

''Možemo pričati o uvođenju modernih tehnologija kako bi u BiH končano zavladala demokracija. Međutim, ne možemo pričati o integritetu izbornog procesa sve dok se Hrvatima mogu birati predstavnici u Domu naroda i dok Hrvatim drugi biraju člana Predsjedništva'', poručio je Raguž.

Iz tog razloga, dodao je, izmjene Izbornog zakona u ovom trenutku ne mogu se ocijeniti ni pozitivnim ni negativnim.

''Više je pitanja ostalo otvoreno nakon ovoga što je Schmidt napravio da bi HRS dao konkretan odgovor i ocjenu ovih 115 izmjena. Pa zar nije bilo jednostavnije da je čovjek napisao cjelokupan novi izborni zakon. Kad već nešto nameće neka nameće sve. Uradi sve ili nemoj raditi ništa'', zaključio je predsjednik HRS-a.

Kandidat Mosta za premijera Republike Hrvatske Nikola Grmoja komentirajući temu nametanja Izbornog zakona u BiH, rekao je da je to pitanje strategije.

Dodao je da će ako postane premijer biti spreman zatopljavati odnose s Bosnom i Hercegovinom, ali pod jednim uvjetom ''da se nešto promijeni prema Hrvatima u BiH jer mi žlimo da BiH bude funkcionalna, ali jedino ako će Hrvati tu biti jednakopravni''.

Kopirati
Drag cursor here to close