Udruga umirovljenika HUM Mostar

Mostarski umirovljenici: Imaju malo, dobivaju najmanje, a opet pomažu drugima

Udruga HUM okrenula se sama sebi. Od članarine, koja je samo 2 KM mjesečno, prikupi oko 45.000 KM godišnje. Drugih izvora prihoda nema. Istina prošle godine primili su od federalnog udruženja mizernih 200 maraka!
Gospodarstvo / Novac | 28. 03. 2024. u 10:04 S.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar ima više od 21.000 umirovljenika i tri udruge:  Mostar, Neretvu, i HUM, koji okuplja njih dvije tisuće. Dijele sudbinu umirovljenika u Mostaru s prosječnom starosnom mirovinom od 637 KM, invalidskom 475 i obiteljskom 487. Pod pretpostavkom kako su uživatelji starosne mirovine odradili puni radni staž od 40 godina njihov jednogodišnji rad vrijedi 7.645 KM, a jedan sat 3,81. Ni četiri marke.

Ni povećanja, ni jednokratne pomoći

Po tko zna koji put vape kako za njihovo životarenje nitko ne mari. Oni koji o njima odlučuju, pred izbore, ili kada im zaprijete prosvjedima, dođu, saslušaju (Imaju uši a ne čuju), obećaju, odu i odmah zaborave što obećaše.  Tako bi i o nedavnim pričama o trinaestoj mirovini od 640 KM i jednokratnoj pomoći od 300 KM. Kažu za trinaestu treba namaknuti 290 milijuna KM.

Ne spominju neuplaćene doprinose od neurednih platiša kojima oni upravljaju i koji višestruko premašuju 290 milijuna. Dobro im je došla polemika među umirovljenicima o tomu što je probitačnije povećanje mirovina kada dođe, jer ne može odmah, ili jednokratna pomoć odmah. Priča utihnula. Ni povećanja, ni jednokratne pomoći. Polemiku nisu vodili oni koji preživljavaju s manje od 500 maraka mjesečno. Njih nitko ništa ne pita. A oni su većina.

Udruga HUM okrenula se sama sebi. Od članarine, koja je samo 2 KM mjesečno, prikupi oko 45.000 KM godišnje. Drugih izvora prihoda nema. Istina prošle godine primili su od federalnog udruženja mizernih 200 maraka! Dobro ste pročitali: dvije stotine maraka. Obratili su se i Gradu Mostaru. Odgovora još nema.

Tim skromnim sredstvima Udruga pokušava ublažiti svakodnevne teškoće s kojima se članovi susreću. Godišnje podijeli oko 400 bonova u vrijednosti od 30 KM. (2024). Tim bonom mogu se u prodavaonicama Namexa kupiti namirnice po izboru. Malo jeste, ali ipak jeste.

Pravo na bon imaju svi članovi Udruge. Kako u jednoj godini, zbog ograničenih sredstava, bon ne mogu iskoristiti svi, svatko dođe na red svake treće godine. Dio ostvarenog viška prihoda nad rashodima u 2023. godini usmjerit će se u ovaj oblik pomoći. Oni koji su doživjeli 90 godina, dobiju I jednokratnu pomoć od 50 KM.

Tri kluba

Onima koji zimu provode grijući se na drva ili pelete, Udruga svojim ugovorom s dobavljačima omogućava nižu cijenu od redovite i otplatu u obrocima. Prijave za nabavu primaju se od travnja do lipnja. Isporuka do konca studenoga.

I u zdravstvenim tegobama Udruga pomaže koliko može. Nepokretni i teško bolesni članovi udruge, poslije navršene dvije godine članstva,  imaju pravo na jednokratnu pomoć od 50 KM.

Opet ćete reći malo. Jeste, ali je to, ipak, bar jedan plaćeni lijek. U sezonskim vakcinacijama protiv gripe Udruga sudjeluje s 15 KM po vakcini uz predočenje fiskalnog računa iz ljekarne. Obitelj umrlog, koji je bio član udruge najmanje pet godina, ima pravo na 150 KM jednokratne pomoći.

Članstvom u Udruzi može se koristiti banjsko liječenje s 30% manjom cijenom samo uz potvrdu Udruge o članstvu. Broj takvih liječenja nije ograničen. Pored toga Udruga omogućuje I određeni broj besplatnih liječenja u suradnji s Federalnim zavodom i Federalnom udrugom umirovljenika. Broj takvih liječenja ne određuje Udruga

Udruga ima i tri kluba u kojima se članovi mogu družiti, popiti bezalkoholna pića, igrati karata, šaha, domina. Organizira hodočašća i zanimljiva turistička putovanja.

Nažalost, malo umirovljenika  koristi i te skromne boljitke koje im pruža Udruga. Po neslužbenim podacima u sve tri udruge učlanjeno je samo oko 8.000 umirovljenika.  Na 100 umirovljenika manje od četiri (3,8).

 

Kopirati
Drag cursor here to close