JP Elektroprivreda BiH

FERK odbio prijedlog o uvođenju blok tarifa, cijene struje ostaju iste

FERK, Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine nije dala suglasnost JP Elektroprivredi BiH da digne cijene.
Gospodarstvo / Novac | 29. 04. 2024. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK danas je u Mostaru održala 11. redovitu sjednicu u 2024. godini na kojoj je donesena odluka prema kojoj se ne daje suglasnost JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo na prijedlog cijena opskrbe krajnjih kupaca kod javnog opskrbljivača, priopćeno je iz FERK-a.

Nakon pažljive analize dostavljenog prijedloga cijena, FERK je utvrdio kako isti nije sukladan metodologiji za utvrđivanje cijena za opskrbu električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog opskrbljivača.

Naime, navedeni prijedlog nije sukladan članku 18. stavak Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje cijena za opskrbu električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog opskrbljivača u kome je propisano, između ostalog, da je javni opskrbljivač obvezan voditi računa o izbjegavanju naglih cjenovnih promjena za krajnje kupce koji se opskrbljuju kod javnog opskrbljivača.

JP EP BiH neće podignuti cijene

Nadalje člankom 15. stavak Pravilnika je propisano kako troškovi opskrbe iznose maksimalno 15%, od ukupnog troška nabave energije za opskrbu krajnjih kupaca, a na temelju dostavljenih podataka za razdoblje od 10.6. do 31.12.2024. godine utvrđeno je kako je ovaj trošak veći od 15% što nije sukladno metodologiji.

Kako uz prijedlog cijena nisu dostavljeni podatci o planiranoj potrošnji električne energije unutar pojedinih blokova (zeleni, plavi, crveni), tako dostavljeni podatak o predloženom povećanju ukupne cijene usluge javnog opskrbljivača za kupce iz kategorije potrošnje kućanstvo od 9,8% kao i predloženo povećanje cijene energije od 19% nije moguće provjeriti, a samim tim i potvrditi.

S obzirom na to, nisu ispunjeni uvjeti za davanje suglasnosti FERK-a na isti, te je FERK utvrdio cijene opskrbe utemeljene na Odluci o tarifnim stavovima za korisnike distribucijskog sustava ovog javnog poduzeća i podlogama korištenim za izračun cijena koje su u primjeni.

Za korisnike javne usluge opskrbe krajnjih kupaca JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo cijene ostaju iste.

Tri solara bez dozvole

FERK je, donio rješenja o oduzimanju dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositeljima Fotonaponska elektrana ''SOLAR-RAMA'' vlasnika Žilića Slavka iz Prozora-Rame, ''HM SOLAR'' vlasnika Čizmića Hasnije iz Kaknja i ''AUTO START'' d.o.o. Mostar-Sjever.

Za GET - TZE d.o.o. iz Širokog Brijega i ''GLOBAL ISPAT KIL'' d.o.o. Lukavac izdane su obnovljene dozvole za obavljanje djelatnosti opskrbe i trgovine električnom energijom, dok su za EOL PETROL d.o.o. Sarajevo izdane izmijenjene i dopunjene Dozvola za rad (licencija) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om i Dozvola za rad (licencija) za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a.

Status kvalificiranog proizvođača utvrđen je za šest podnositelja zahtjeva, te su donesena rješenja za: Solarna elektrana 'BH' vlasnika Mirze Hadžimehića, Solarna elektrana ''TEA'' vlasnika Damira Eminagića, ''ELEKTRON'' KAKANJ vlasnika Ćamila Lope, Obrt ''PAŠKO'' iz Kreševa, ''ADŽIĆ-ASFALT'' d.o.o. Žepče i ''EGE KOMERC'' d.o.o. Doboj Jug za dvije solarne fotonaponske elektrane.
Na današnjoj sjednici FERK-a odlučeno je da se u postupak opće rasprave uputi Nacrt dozvole za rad (licencije) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om za gospodarsko društvo DOO ''PETROL-P'' Bihać.

Komentari na nacrt dozvola

Zainteresirane osobe imaju mogućnost dostaviti svoje pisane komentare na nacrte dozvola do 9.5.2024. godine do 12 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu [email protected]. Tekst nacrta dozvola može se dobiti svakim radnim danom od 11 do 13 sati, u sjedištu FERK-a, na protokolu, Kneza Domagoja 12 A u Mostaru ili na internetskoj stranici FERK-a www.ferk.ba.

Također, nakon razmatranja žalbi na akte koje je donijelo JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, FERK je na sjednici donio dva rješenja.

Kopirati
Drag cursor here to close