Neočekivani "problemi"

Što ako Zrinjski prođe? Nijedan stadion u BiH nema potrebnu kategoriju

HŠK Zrinjski branit će 1:0 prednost kod Slovana u Bratislavi i ako uspije obraniti postat će prvi bosanskohercegovački predstavnik u skupini nekog Uefinog natjecanja.
Sport / Nogomet | 19. 08. 2022. u 10:03 M.V. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zrinjski će u Bratislavi igrati za ogroman ulog i to u svemu. Osim što može zaraditi milijunski iznos kojim UEFA honorira sve koji prođu u skupine, Zrinjski bi priskrbio sebi novi koeficijent i minimalno šest europskih utakmica tijekom jeseni.

No, postavlja se pitanje gdje bi Zrinjski igrao skupine, ako bi došao do njih? To pitanje odavno je u zraku, no tek sada postalo je realnost.

Prema Uefinom službenom pravilniku za Konferencijsku ligu, skupine se mogu igrati isključivo na stadionima koji zadovoljavaju kategoriju 4, Uefinih pravilnika za infrastrukturu stadiona.

Međutim, nijedan stadion u Bosni i Hercegovini nema četvrtu kategoriju. Čak i zeničko Bilino polje, na kojem igra reprezentacija BiH, ima kategoriju 3, a to je najviša kategorija za bh. stadione i imaju je još Pecara (Široki Brijeg), Grbavica (Sarajevo) i stadion Zrinjskog, gdje su Plemići dosad i igrali svoje utakmice.

Stoga ako će se UEFA držati strogo svog pravilnika Zrinjski jednostavno ne bi mogao igrati u BiH, no i UEFA popušta u nekim stvarima, pa je, primjerice, prošle sezone gibraltarski Lincoln igrao na stadionu Victoria koji ima puno manje sjedećih mjesta (5000) od onog koliko je minimum za kategoriju 4 (8000).

Također, Uefin pravilnik nigdje ne navodi da klub koji predstavlja jednu državu mora u skupini igrati na stadionu iz iste države, pa će i to, u krajnjem slučaju, biti jedna od mogućnosti za prvaka BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close