Potvrdio ministar Pejić

ŽZH od 1. siječnja 2020. uvodi elektronske zdravstvene iskaznice

Tromjesečnom ovjeravanju i lijepljenju markica u zdravstvene iskaznice u ŽZH došao je kraj.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 10. 2019. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županija Zapadnohercegovačka sljedeće godine uvodi elektronske zdravstvene iskaznice, potvrdio je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH Tomislav Pejić na 11. redovnoj sjednici Skupštine ŽZH održanoj u petak u Širokom Brijegu.

Zastupnica Žana Miličević pitala je resornog ministra da objasni zašto pacijenti na području ove županije moraju ovjeravati zdravstvenu iskaznicu svaka tri mjeseca iako se na njoj nalazi markica premije osiguranja koja vrijedi godinu dana.

Foto: Bljesak.info / Žana Miličević

Ministar Pejić je kazao da toj praksi dolazi kraj te da će pacijenti na području ŽZH od 2020. godine imati elektronske zdravstvene iskaznice.

''Radimo na tome da uvedemo elektornsku zdrastvenu iskaznicu i ona bi trebala biti u opticaju od 1. siječnja 2020. godine. Na njoj ćete imati elektronsku ovjeru iskaznica kao i markicu. Bit u obliku koji je uređen federalnim aktom koji ćemo apsolutno ispoštovati. Na iskaznici će biti još određeni podatci koje moramo imati na njoj i određeni podatci koji će liječnicima i medicinskim sestrama dati informaciju o pacijentu.

Izbjeći ćemo ovjeravanje svaka tri mjeseca te ćemo imati kvalitetniju evidenciju o uplati zdravstvenog osiguranja. Također, smanjit će se čekanje na šalterima u domovima zdravlja s obzirom da će se kartica skenirati na čitaču te će automatski dati potrebne informacije o pacijentu'', objasnio je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH Tomislav Pejić.

Foto: Bljesak.info / Žana Miličević
Kopirati
Drag cursor here to close