Počinje već u tridesetima

Znate li što je perimenopauza?

Tijekom ovog stadija u životu žene događaju se velike promjene i to ne samo one u endokrinom i reproduktivnom sustavu nego i socijalne i psihološke promjene.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 03. 2021. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Menopauza službeno označava kraj ženske reprodukcije. Ovaj životni stadij većini je dobro poznat, međutim unutar same menopauze postoje različiti stadiji koje je važno razumjeti i prepoznati.

Sama menopauza službeno nastupa kada žena prestane imati menstruaciju. No, tu je i perimenopauza, prijelazna faza koja se događa prije same menopauze.

Iako su dio iste životne promjene, menopauza i perimenopauza imaju različite simptome i mogućnosti tretiranja. Naravno, o svim pitanjima, nedoumicama ili neočekivanim simptomima uvijek je najbolje razgovarati s ginekologom, ali već sada može se informirati o svemu što možete očekivati. U nastavku zato donosimo odgovore na ključna pitanja o perimenopauzi.

Što je perimenopauza?

Perimenopauza je razdoblje u životu žene koje obično traje nekoliko godina, a koje prethodi konačnom prestanku menstruacije.

Tijekom ovog stadija u životu žene događaju se velike promjene i to ne samo one u endokrinom i reproduktivnom sustavu nego i socijalne i psihološke promjene.

Iako se perimenopauza često izjednačava s premenopauzom, ova dva pojma tehnički imaju različita značenja. Premenopauza je razdoblje u kojem nema simptoma perimenopauze ili menopauze. Žena i dalje ima menstuaciju i smatra se da je u reproduktivnim godinama. Mogu se dogoditi neke hormonalne promjene, ali u tijelu nema znatnijih promjena. S druge strane u perimenopauzi se počinju javljati simptomi menopauze.

Kada nastupa i koji su simptomi?

Iako kod nekih žena ovaj stadij počinje već u drugoj polovici tridesetih godina, većina žena ipak ga iskusi u četrdesetima, prenosi Zadovoljna.hr.

Tijekom perimenopauze, razine estrogena i progesterona počinju fluktuirati. Razina ovih hormona se u pravilu smanjuje. Razina estrogena može se malo povećavati i smanjivati prije nego se izravna. Te prirodne fluktuacije hormona u perimenopauzi su prirodne, ali često mogu izazvati različite simptome.

Simptomi zbog kojih možete posumnjati na perimenopauzu su:

  • neredovite menstruacije
  • suha vagina
  • napadi vrućine
  • noćno znojenje
  • problemi sa spavanjem
  • problemi s mjehurom/povećana sklonost urinarinim infekcijama
  • emocionalni usponi i padovi/promjene raspoloženja
  • debljanje
  • stanjivanje kose
  • suha koža
  • gubitak punoće dojke.
  • smanjena plodnost (Što je ovulacija nepravilnija, sposobnost začeća je manja. Međutim, sve dok imate menstuaciju trudnoća je moguća.

Trebate li liječnika?

Ulazak u perimenopauzu ne znači i da vam je odmah potreban liječnik. Međutim, vaš ginekolog je taj koji vam može propisati terapiju za ublažavanje pojedinih simptoma.

Budući da simptomi mogu biti suptilni i javljati se postupno, u početku možda nećete ni shvatiti da su povezani s istom stvari. No, ako imate simptome koji vam otežavaju život poput valungi, promjena raspoloženja ili promjena u spolnoj funkciji, posjetite liječnika.

Postoje i drugi načini kako ublažiti simptome, poput tjelovježbe, zdrave prehrane i kvalitetnog sna.

Većina stručnjaka slaže se da je osoba službeno ušla u menopauzu nakon što nije imala mjesečnicu 12 uzastopnih mjeseci. Neke žene završe u menopauzi ranije, neke kasnije, a većina žena može očekivati da će im se tijekom 50-ih godina olakšati simptomi perimenopauze.

Koje životne promjene pomažu?

Iako prehrana i općenito stil života ne moraju i ne mogu biti lijek za sve što nas muči, odabiri o tome kako se hranimo i živimo ipak mogu imati veliki utjecaj na kvalitet života.

Fokusiranje na zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost mogu vam biti od pomoći i u perimenopauzi, pa čak vam pomoći i u oslobađanju od nekih neugodnih simptoma koje ona može izazvati.

Svaki korak, pa i najmanji, prema zdravijem životu je odličan potez. To mogu biti šetnje iza jela, trbušnjaci dok gledate omiljenu seriju ili prestanak pušenja, ako ste pušač.

Imajte na umu da će u ovoj fazi života vaše tijelo prolaziti kroz broje hormonalne promjene koje će biti popraćene simptomima kao što su navale vrućine odnosno valunge i promjene raspoloženja. Međutim, zdrava prehrana, aktivan život i kvalitetan san mogu vam pomoći da ovaj prijelaz prođe što glađe.

Kopirati
Drag cursor here to close