Zbog masne kiseline

Znate li da je čokolada možda kancerogena?

''Postoji nešto vrlo posebno u vezi s palmitinskom kiselinom što je čini iznimno snažnim katalizatorom za metastaze'', rekao je profesor Salvador Aznar-Benitah s Instituta za istraživanje biomedicine u Barceloni.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 11. 2021. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su dokazali kako masna kiselina koja se nalazi u palminom ulju može potaknuti širenje raka. Otkrili su da palmitinska kiselina potiče metastaze raka usta i kože, a istraživanje su vršili na miševima. U budućnosti bi se ovaj eksperiment mogao izvoditi pomoću lijekova ili pomno osmišljenim planovima prehrane, ističe Guardian.

''Postoji nešto vrlo posebno u vezi s palmitinskom kiselinom što je čini iznimno snažnim katalizatorom za metastaze'', rekao je profesor Salvador Aznar-Benitah s Instituta za istraživanje biomedicine u Barceloni.

''Mislim da je prerano odrediti koju vrstu prehrane bi mogli konzumirati pacijenti s metastatskim karcinomom, a koji bi usporio ovaj metastatski proces'', dodao je.

Puno dokaza

Aznar-Benitahov tim je podastrio nove dokaze da se prehrana može koristiti za poboljšanje postojećih tretmana raka jer se tumorske stanice nerazmjerno oslanjaju na određene hranjive tvari ili su one potrebne u kritičnim fazama razvoja metastaza.

Istraživanje se temeljilo na prethodnom radu istog tima koja pokazuje da unutar tumora samo mala podskupina stanica ima sposobnost širenja izlazeći iz tumora, dosežući druge organe i kolonizirajući ih.

Činilo se da se ove specijalizirane stanice raka posebno oslanjaju na masne kiseline, a najnoviji rad to je suzio na palmitinsku kiselinu, koja se nalazi u palminom ulju – ali i u širokom rasponu namirnica kao što su maslac i maslinovo ulje.

Studija, objavljena u časopisu Nature, otkrila je da kada se palmitinska kiselina doda u prehranu miševa, veća je vjerojatnost da će se širiti rak usta i kože. Druge masne kiseline zvane oleinska kiselina i linolna kiselina – omega-9 i omega-6 masti koje se nalaze u hrani kao što su maslinovo ulje i lanene sjemenke – nisu pokazale isti učinak. Niti jedna od ostalih testiranih masnih kiselina uopće nije povećala rizik od razvoja raka.

Izloženost palmitinskoj kiselini može izazvati promjene u funkciji gena u stanicama raka što im omogućava da detektiraju masne kiseline i onda ih učinkovitije konzumiraju. Čini se da prisutnost palmitinske kiseline šalje stanice raka u 'regenerativno stanje' omogućujući im da formiraju signalne mreže izvan tumora, što je poznato kao ključni korak prema širenju.

Metastaze raka i dalje su glavni uzrok smrti u bolesnika s rakom i velika većina ljudi s metastatskim karcinomom ne može se izliječiti. Kad su shvatili što stanice raka trebaju da naprave ovaj skok, znanstvenici su također identificirali načine blokiranja procesa i planiraju napraviti kliničko ispitivanje proteina koji ometaju odgovor tumora na palmitinsku kiselinu.

Terapija

'To je puno realističniji pristup u smislu prave terapije, ne ovisi o tome voli li pacijent Nutellu ili pizzu', rekao je Aznar-Benitah.

''Igranje s dijetama je tako komplicirano'', dodao je.

Profesor Greg Hannon, direktor Cambridgeovog Instituta za istraživanje raka, rekao je: ''Ovo je rigorozna i sveobuhvatna studija koja sugerira da izloženost glavnom sastojku palminog ulja trajno mijenja ponašanje stanica raka, čineći ih sklonijim napretku od lokalnog do potencijalno smrtonosne metastatske bolesti. S obzirom na rasprostranjenost palminog ulja kao sastojka u prerađenoj hrani, ova studija pruža snažnu motivaciju za daljnje istraživanje o tome kako izbor prehrane utječe na rizik od progresije tumora''.

Helen Rippon, izvršna direktorica Worldwide Cancer Research, rekla je: ''Ovo otkriće je veliki napredak u našem razumijevanju povezanosti prehrane i raka i, što je možda još važnije, kako možemo upotrijebiti to znanje za otkrivanje novih lijekova za rak. Procjenjuje se da su metastaze odgovorne za 90 posto svih smrtnih slučajeva od raka – to je oko 9 milijuna smrtnih slučajeva godišnje u svijetu. Saznati što više o tome što uzrokuje širenje raka i, što je još važnije, kako ga zaustaviti je ogroman korak naprijed ka smanjenju tih brojeva''.

Kopirati
Drag cursor here to close