Zazirao od lockdowna, maski i covid potvrda

Predvodnik švedske borbe protiv koronavirusa prelazi u WHO

Tegnell je bio snažan zagovornik cjepiva protiv covida-19, a uspješna kampanja u Švedskoj rezultirala je stopom od 85 posto cijepljenih u populaciji starijoj od 12 godina.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 03. 2022. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Anders Tegnell kreator i predvodnik švedske strategije borbe protiv koronavirusa, napušta poziciju glavnog državnog epidemiologa, objavio je danas švedski Zavod za javno zdravstvo.

Tegnell će 14. ožujka predati dužnost svome nasljedniku i imenjaku Andersu Lindblomu i potom otići u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) u Ženevu, gdje će koordinirati suradnju s UNICEF-om i organizacijom za cjepivo Gavijem.

"S cjepivima radim 30 godina i pritom sam se uvijek strastveno bavio međunarodnim temama. Sada imam priliku pridonijeti opsežnoj međunarodnoj suradnji. Još uvijek je važno da cjepiva stignu u zemlje koje nisu imale financijske uvjete za kupnju vlastitih doza", rekao je 65-godišnji Anders Tegnell.

Tegnell je doktor znanosti i specijalist infektivnih bolesti. Godinama je radio u švedskom Institutu za kontrolu zaraznih bolesti, Nacionalnom odboru za zdravstvo i socijalnu skrb, WHO-u i Europskoj komisiji. Glavni državni epidemiolog postao je 1. ožujka 2013. godine.

Na toj dužnosti u posljednje dvije godine postao je globalno poznat i suočio se s pohvalama i kritikama zbog švedske pandemijske strategije koja se ponajprije sastojala u što blažem zadiranju u svakodnevicu građana.

Ponajprije pod njegovim utjecajem, Švedska tijekom pandemije nikad nije uvela lockdown, niti prihvatila korištenje maski u javnosti ili sveobuhvatnu uporabu covid-potvrda.

S druge strane, Tegnell je bio snažan zagovornik cjepiva protiv covida-19, a uspješna kampanja u Švedskoj rezultirala je stopom od 85 posto cijepljenih u populaciji starijoj od 12 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close