Budi pametan, vježbaj ...

Znanstvenici tvrde kako pametniji ljudi duže žive

Lifestyle / Zdravlje | 31. 01. 2016. u 12:51 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanje provedeno na univerzitetu u Edinburgu, tijekom koga su analizirani podaci više od 100 tisuća ljudi, otkrilo je da postoji povezanost između gena zaslužnih za inteligenciju i sklonosti ka bolestima.

Rezultati pokazuju preklapanje između intelektualnih vještina i genetskih predispozicija za zdrav život, kao što je krvni tlak, zatim fizičkih i mentalnih poremećaja, čak i kod potpuno zdravih pojedinaca kojima nije dijagnosticirana neka bolest.

Škotski znanstvenici nivo inteligencije povezuju sa zdravim navikama, pa tako neinteligentni pojedinci neće, na primjer, da se informiraju o zdravoj ishrani, niti će da paze što unose u organizam, prenosi Blic.rs.

Razvoj intelektualnih vještina koje su zaslužne za ljudsku inteligenciju ovise i od obrazovanja osobe, tako da je na taj način moguće dovesti u vezu podatke prema kojima obrazovanije osobe duže žive, odnosno, manja je vjerojatnost da će oboljeti od Alzheimerove bolesti ili dobiti moždani udar.

Međutim nije sve idealno za inteligentne.

Znanstvenici su pronašli i povezanost visoke inteligencije i sklonosti ka šizofreniji, bipolarnom poremećaju i autizmu.

Ranije istraživanje znanstvenika iz Londona otkrilo je da genetska povezanost između inteligencije i očekivanog životnog stoljeća iznosi čak 95 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close