Šest znakova

Znakovi koji pokazuju da imaš visok kolesterol

Kako je pitanje uistinu individualno, može biti da već imaš podosta visok kolesterol, a da nemaš niti jedan od ovih simptoma.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 11. 2017. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez obzira na sve znakove visokog kolesterola koji slijede, ako imaš neke, moraš prvo posjetiti svoga doktora kako bi testiranjem krvi mogao to i potvrditi. U svakom slučaju, provjeravanje razine kolesterola u krvi može pomoći prevenciji srčanih oboljenja i spasiti živote.

Kako je pitanje uistinu individualno, može biti da već imaš podosta visok kolesterol, a da nemaš niti jedan od ovih simptoma. To znači da čak i ako se osjećaš poprilično zdravo, tvoj kolesterol može biti visok već godinama, a da nisi ni primijetila, piše Zdrava krava.

Ipak, postoje neki pokazatelji visokog kolesterola na koje moraš pripaziti. Oni mogu imati veze i s drugim stanjima u tvome tijelu, pa ponavljamo da je kod razrješenja ikakve sumnje, najsigurnije odraditi test kod liječnika.

Žućkaste izrasline na kapcima
Ako si primijetila bezbolne žute izrasline na donjim i gornjim kapcima, to se zove ksantelazma i ukazuje na povišene masnoće u krvi. Ksantelazma neće naštetiti tvom vidu, no jedini način uklanjanja ovih izraslina je određenim kiselinama ili laserima, a jedini trajni način je stavljanje kolesterola pod kontrolu.

Sivi prstenovi oko rožnice
Stani blizu ogledalu i promatraj si oči. Postoji li sivkasti ili mliječno bijeli prsten ili polumjesec oko tvoje rožnice, to može biti arcus senilis, također uzrokovan taloženjem masti u rožnici. Prsten bi trebao nestati nakon spuštanja razine kolesterola.

Trnci u dlanovima i stopalima
Visok kolesterol može zaštopati veliki broj krvnih žila u tvome tijelu, što će zaustaviti dotok zraka i drugih nutrijenata potrebnih do tvojih perifernih živaca, koji su im potrebni za normalno funkcioniranje.

Bol u vratu i potiljku 
Već smo spomenuli začepljenost krvnih žila kod visokog kolesterola, a osim trnaca, ona može uzrokovati bolove u vratu i potiljku zbog manjka cirkulacije uvjetovanog tim začepljenjem. Isto se može dogoditi i tvojim ramenima.

Ubrzan rad srca
Većinu vremena, srčane anomalije nisu opasne. Mogu biti uzrokovane anksioznošću, stresom ili nekim lijekovima, no mogu ukazati i na probleme u kardiovaskularnom sustavu, od kojih je jedan i visoki kolesterol.

Neuravnotežena prehrana i nezdravi način života
Ako jedeš više masne hrane od voća i povrća, pušiš i voliš piti alkohol u većim količinama, imaš višak kilograma i ne vježbaš gotovo nikada, postoji vrlo velika mogućnost da ti je kolesterol povišen. Osobe koje u obitelji imaju već par dijagnoza visokog kolesterola su u još većoj opasnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close