Zlatni septembar

Zlatna vrpca na Starom mostu: O raku je važno pričati

Benjamin Špago, 22-godišnji Mostarac kazao je kako je važno pričati o raku.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 09. 2020. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježavanje "Zlatnog septembra", mjeseca podizanja svijesti o dječjem raku, započelo je iluminacijom građevina u nekoliko bh. gradova, među kojima i mostarskog Starog mosta.

"Cilj 'Zlatnog septembra' je podići svijest o svim aspektima borbe sa dječjim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja. Činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi protiv raka, dovoljno govori sama za sebe. Za četvrtu obitelj dogodi se nezamislivo.

Foto: Bljesak.info / Zlatna vrpca na Starom mostu: O raku je važno pričati

Benjamin Špago, 22-godišnji Mostarac kazao je kako je važno pričati o raku. 

''Važno je da mi mladi svojim primjerom dajemo motivaciju drugoj djeci koja se trenutno liječe, da je rak pobjediv i da se život nakon raka nastavlja, da se nastavljamo školovati i slično'', kazao je Špago koji se s borio s dijagnozom leukemije prije četiri godine. 

''Borba je trajala sedam mjeseci intenzivnog bolničkog liječenja te još 18 mjeseci kućnog liječenja u vidu tableta. Borba i dalje traje, mi se i dalje moramo čuvati'', istaknuo je dodajući kako prema njegovim saznanjima godišnje u BiH oboli oko 80 djece od neke vrste raka. 

Foto: Bljesak.info / Zlatna vrpca na Starom mostu: O raku je važno pričati

U rujnu smo planirali mnogo aktivnosti, jer želimo ovaj rujan obojiti u zlatno, podići svijest našeg društva i poslati jednu jaku poruku da postoje različiti životi puni poteškoća poslije raka, kako kod tri djeteta koji se uspješno izliječe tako i kod obitelji djece koja izgube bitku", poručili su iz udruge "Srce za djecu oboljelu od raka".

Aktivnosti planirane u rujnu počele su iluminacijom bh. znamenitosti u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka.

Pored Starog mosta tako su u zlatnu boju večeras obojani Zemaljski muzej, Akademija likovnih umjetnosti i Zgrada institucija BiH u Sarajevu, zgrada Kantonalne privredne komore u Tuzli i Kapetanova kula u Bihaću.

Kopirati
Drag cursor here to close