Prvi u BiH

ZDŽ: Zdravstveni djelatnici prošli vježbe za imunizaciju protiv Covida-19

Vježbu je pripremio i koordinirao Operativni centar imunizacije Covid-19 Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 02. 2021. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području svih općina i gradova Zeničko-dobojske županije (ZDŽ), na dvadesetak lokacija, održana je vježba pripremljenosti za provođenje imunizacije protiv Covida-19.

Vježbu je pripremio i koordinirao Operativni centar imunizacije Covid-19 Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Vježba je provedena u svih 12 domova zdravlja u gradovima i općinama ZDŽ,  obje bolnice, Kantonalnoj bolnici u Zenici i Općoj bolnici u Tešnju te dva županijska zdravstvena zavoda, Zavoda za medicinu rada i Zavodu za borbu protiv ovisnosti.

Foto: PR / Imunizacija ZDŽ

"Uz njih, imali smo i mobilne timove koji će u prvoj fazi imunizacije brinuti o procesima u umirovljeničkim i domovima za stare osobe u Tešnju, Usori, Žepču i Zenici. Ciljevi vježbe su bili provjera trenutne i postizanje višeg stupnja osposobljenosti, ali i podizanje povjerenja građana u osposobljenost zdravstvenog sustava za provedbu imunizacije protiv Covida-19", ističe dr. Alis Kozica, specijalista epidemiolog, prvi čovjek Operativnog tima na području ZDŽ.

Kako ističe dr. Kozica, pred sudionike vježbi, operativne timove zdravstvenih institucija, timova za imunizaciju i njihovih mobilnih timova, su  postavljeni zadaci s unaprijed "podmetnutim" greškama u procedurama te je jedna od značajki vježbe bila da su sve manjkavosti identificirane i otklonjene na vrijeme i od svih sudionika, a da ne dođe do "kontaminacije" procesa, što bi umanjilo kvalitetu zdravstvene zaštite, koja se planira pružiti procesom imunizacije.

Foto: PR / Imunizacija ZDŽ

Zanimljivo je da je vježba provedena na svim lokacijama istovremeno, u ponedjeljak poslijepodne te je time onemogućeno da se članovi timova i centara u međuvremenu čuju ili razmjene informacije o karakteru i načinu izvršenja vježbe. Posebna pažnja je posvećena simulaciji prave situacije kad se cjepiva podijele istovremeno svim zdravstvenim ustanovama. 

Svi timovi i centri su bili dužni proces dokumentirati kroz pismene izvještaje te foto ili video dokumentaciju. Nakon provedene analize izvještaja u utorak, Operativni tim INZ-a je ocijenio da je vježba "pokazala spremnost zdravstvenog sistema u cijelom ZDŽ da kvalitetno provede imunizaciju".

"Posebna važnost i pažnja ovog praktičnog treninga je bila briga o održavanju i evidentiranju tzv. "hladnog lanca", odnosno protokola distribucije i čuvanja samih cjepiva. Nadam se i vjerujem da će i kolege u drugim županijama FBiH i drugom bosanskohercegovačkom entitetu postupiti na isti ili sličan način te dodatno "izbrusiti" ranija znanja i prakse i educirati druge timove za potrebe masovnog cijepljenja", istaknuo je dr. Kozica.

Do sada se, za dragovoljnu imunizaciju protiv koronavirusa Covid-19 prijavilo oko 70 posto svih zdravstvenih radnika u ZDŽ e, prema podacima sa terena, oko 30.000 građana Zeničko-dobojske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close