Nisu ni provjerili stanje

Zdravstveni djelatnici ljuti - Herceg i Opsenica ih i dalje ignoriraju

Premijer Vlade Nevenko Herceg i ministar zdravstva Goran Opsenica nisu posjetili niti jednu zdravstvenu ustanovu da vide kakvo je stanje za vrijeme štrajka
Lifestyle / Zdravlje | 30. 12. 2020. u 14:20 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmasovniji štrajk zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji trebao bi se održati u utorak.

''Možemo još potvrditi da u tijeku općeg generalnog štrajka zdravstvenih radnika u HNŽ-u i svjetske pandemije corona virusa, do danas niti resorni ministar zdravstva Goran Opsenica niti premijer Vlade Nevenka Hercega nisu se udostojali posjetiti niti jednu zdravstvenu ustanovu da naprave uvid u kaotično stanje u zdravstvenom sustavu'', rekao je za Bljesak Dalibor Vuković iz Nezavisnog strukovnog sindikata.

Kaže da sindikati to smatraju sramotnim.

''Mi štrajkamo, dok se u isto vrijeme premijer naslikava i smješkam po portalima dijeleći kao neka sredstva raznim organizacijama. Velika sramota i za Vladu HNŽ i za resornog ministra'', kazao je Vuković.

Napomenuo je da u ovom štrajku ne sudjeluje samo Dom zdravlja Mostar.

''Samo DZ Mostar ne sudjeluje jer direktor Mario Kordić na zahtjev naše organizacije sindikata koja djeluje u DZ Mostar nije dostavio prijedlog sporazuma o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka. Nismo mogli naše članove pozvati da sukladno zakonu stupe u generalni štrajk, jer je direktor sve učinio kako bi onemogućio da sindikat da stupi u generalni štrajk, iz najvjerojatnije političkih ciljeva'', kazao je Vuković.

Podsjetimo, Općinski sud u Mostaru prošli tjedan je ukinuo privremenu mjeru zabrane provođenja i organiziranja Štrajka sindikata SKB-Mostar i Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih djelatnika HNŽ.

Privremena mjera zabrane štrajka donesena je nakon što je Vlada HNŽ-a, odnosno ministar zdravstva Goran Opsenica podnio je sudu akt u kome traži da se podnese privremena mjera jer, kako nam je ranije rečeno iz sindikata, po mišljenju Vlade sindikat je organizirao štrajk protuzakonito

Dok se štrajk i dalje provodi, zdravstveni radnici su prosvjed koji su najavljivali za ovaj tjedan, odgodili iza Nove godine, zbog najavljenih vremenskih neprilika. U međuvremenu zbog nesolidarnosti dijela liječnika, dolazi do kolapsa u zdravstvu. Pojedini liječnici su pisali uputnice pacijentima za specijalističke preglede koji nisu hitni, te bi pacijenti dolazeći na preglede bili vraćeni što je izazvalo veliku frustraciju i ljutnju pacijenata.

Valja podsjetiti da je u međuvremenu i Županijski sud u Mostaru donio rješenje i usvojio zahtjev Nezavisnog sindikata uposlenika Doma zdravlja Mostar i odložio izvršenje Rješenja Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ-a. Vuković je ranije komentirajući odluku rekao kako ova presuda došla u pravim trenutku.

''Svi pokušaji Kordića da uguši sindikat; pozivanje ljudi da istupe iz sindikata, traženje veza da se taj sindikat u Ministarstvu uprave izgazi, sve su učinili… Međutim pravni tim sindikata je reagirao prema Kantonalnom sudu Mostar, rekavši da su nezakonite radnje i odnijeli su privremenu mjeru obustave izvršenja takvog rješenja da se gasi sindikat koji radi u punom kapacitetu'', kazao je Vuković.

Inače, članice sindikata Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Opća bolnica Konjic, Dom zdravlja Konjic, Dom zdravlja Jablanica, Dom zdravlja Rama, Dom zdravlja Stari grad Mostar, Kantonalna bolnica dr Safet Mujić Mostar, Dom zdravlja Čapljina.

Kopirati
Drag cursor here to close