Pale se alarmi

Zbog čega proces cijepljenja u BiH doživljava poraz?

''Morate se imunizirati jer kad obolite, kad dođete na respirator onda vam je svaka priča suvišna''.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 09. 2021. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Imamo podatke da je BiH bila prva po iskazanoj volji građana u Europi za cijepljenje. Onda je došao treći val koji nam je dobro otvorio oči, imali smo motiviranost ljudi, a onda nam je došla ta nesposobna vlast jer se čekalo dva-tri mjeseca da nabave cjepiva”, priča pulmolog prim. dr. Edo Selimić.

Nakon relativno mirnog ljeta, pale se alarmi. Ipak, nedovoljno. Interesa gotovo da i nema na najvećem punktu za cijepljenje u Federaciji sarajevskoj Zetri. Osim početkom tjedna, kada su pored Sinopharmova i AstraZenece dostupne i Pfizerova cjepiva. Gužve utorkom i srijedom upravo zbog cjepiva Pfizer, prenosi Federalna.

“Ljudi o tome malo znaju, ali vole puno da pričaju. Ovdje su nam sve potencijalni predsjednici država. Morate se imunizirati jer kad obolite, kad dođete na respirator onda vam je svaka priča suvišna”, ističe Selimić.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u našu zemlju do sada je stiglo gotovo tri milijuna doza cjepiva protiv kovida-19. Jednostavnom računicom dolazimo do broja od 1.149.834 cijepljenih osoba u BiH. Po entitetima to izgleda ovako: u FBiH potrošeno je 623.900 doza. Jednu dozu primilo je gotovo 400 tisuća osoba, dok je oko 230 tisuća potpuno imunizirano.

Po broju cijepljenih, prednjači Sarajevski kanton, dok je najmanje imuniziranih u BPK Goražde. U RS-u, isporučeno je 525.934 doza. 290.204 građana je cjepljenih prvom dozom, dok je drugom obuhvaćeno 235.730. I pored više stotina tisuća doza cjepiva, RS razmišlja o kupovini dodatnih i to Sputnjik light, koje mogu poslužiti i kao buster doza.

“Radi se o količini od 300 tisuća koja je u prerezervaciji. To ne znači da će se bilo šta nabavljati u ovom trenutku, nego svakako razmišljamo unaprijed već za neku sljedeću godinu”, naveo je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a (SNSD).

A do kraja ove ostalo je nešto više od tri mjeseca. Znači li to i tri mjeseca borbe s necijepljenim građanima? Antivakserski lobiji i nepovjerenje građana glavni su razlozi slabog odziva. Struka upozorava da ukoliko u narednih 15 dana ne ostvarimo 60 posto cijepljenih, ništa od kolektivnog imuniteta.

“Ne znam što treba biti veći razlog od toga kad vam neko blizak umre, onda ćete govoriti da ne valja vlada, stranke, zdravstvo, ali tom pričom vi nećete vratiti vama dragu osobu koja je preminula uslijed koronavirusa. Hajmo mi da cijepimo dvije trećine ljudi”, poručio je Selimić.

Kopirati
Drag cursor here to close