Što poduzeti?

Zašto niže žene teže gube kilograme?

Niske žene imaju manju masu tkiva koju čine mišići, organi, kosti, vezivna tkiva, dakle sve ono što nisu masti i voda. A od te ukupne mase ovisi potrošnja kalorija.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 04. 2018. u 20:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Niske žene imaju sporiji metabolizam i teže mršave, kaže dr. Craig Primac, predsjednik Medicinskog društva za pretilost u SAD-u. Koliko je nekome kalorija potrebno i kako može postići Idealnu tjelesnu težinu ovisi o dobi i spolu osobe te o udjelima pojedinih komponenti tijela - masnog tkiva, koštane mase, mišićne mase i vode.

Zašto je život tako nepošten?

Najjednostavniji odgovor na postavljeno pitanje bio bi - što je tijelo manje, manje mu je energije potrebno. Dok bi dulja verzija glasila: "Niske žene imaju manju masu tkiva koju čine mišići, organi, kosti, vezivna tkiva, dakle sve ono što nisu masti i voda. A od te ukupne mase ovisi potrošnja kalorija. Što je ona veća, osobi je potrebna i veća količina kalorija za funkcioniranje bazalnog metabolizma i obrnuto", objasnio je dr. Primac za Women's Health.

Istraživanja objavljena u medicinskom časopisu PLOS ONE pokazalo je da niže žene imaju manje vitalne organe od viših, odnosno da je veličina organa proporcionalna veličini tijela. "I kao da već to nije dovoljno imaju i manje mišića, a zna se da mišići troše više kalorija nego masti", kaže trenerica Marie Spano. Ali, ako si niska, ne budi mrzovoljna jer postoji načini kako možeš "nadmudriti" prirodno sporiji metabolizam.

Savjeti za mršavljenje za niske žene

Jedi u skladu sa svojim potrebama - vodi se za signalom sitosti i gladi i prestani jesti kad osjetiš da ti je dosta i nemoj se uspoređivati sa svojim višim prijateljicama ili članovima obitelji. Prema jednoj studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Clinical Nutrition,osobe s bržim metabolizmom gladnije su od nižih osoba koje imaju sporiji metabolizam.

Diži utege - veličinu organa ne možeš promijeniti, ali možeš količinu mišića. Primack savjetuje da u svoju rutinu vježbanja ukomponiraš i trening snage, on tvrdi da je bolje podići teži uteg jednom, nego s utegom lakše težine ponoviti vježbu više puta, piše Zdrava krava.

Jedi više proteina - kada nastojiš smanjiti unos kalorija, povećaj unos proteina jer oni daju dugotrajniji osjećaj sitosti i stabiliziraju šećer u krvi. To se pravilo odnosi i na više osobe koje nastoje povećati mišićnu masu.

Pazi na unos vitamina i minerala - neki dijetni režimi oskudijevaju važnim nutrijentima čiji nedostatak može ugroziti zdravlje. Stoga prije promijene prehrane treba se dobro informirati i odlučiti se za režim koji osigurava sve potrebne nutrijente, uključujući vitamine i minerale.

Kopirati
Drag cursor here to close