Gdje je zapelo?

Zašto još uvijek čekamo na snižavanje cijena lijekova?

"Zaključak je da očekujemo da što prije bude imenovan član iz Farmaceutske komore, jer je ranije jedan član Nadzornog tijela za praćenje i sprovođenje ovog pravilnika dao ostavku"
Lifestyle / Zdravlje | 07. 06. 2022. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izmjena Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH čeka na imenovanje novog člana Nadzornog tijela nad primjenom ovog pravilnika.

Inicijativu za izmjenu ovog pravilnika je još ranije podnijelo Udruženje "Misli dobro" iz Banja Luke i njome zatražilo da veleprodajna marža na lijekove umjesto osam bude šest posto te da se umjesto Slovenije izabere druga referentna država na osnovu koje se računa veleprodajna cijena lijeka. Također, inicijativom je zatraženo i da koeficijent s kojim se množi cijena lijeka umjesto jedan bude 0,9.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Lazar Prodanović, član Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ovo vijeće je zasjedao i primljena je k znanju informacija o prijedlozima za izmjene i dopune pravilnika.

"Zaključak je da očekujemo da što prije bude imenovan član iz Farmaceutske komore, jer je ranije jedan član Nadzornog tijela za praćenje i sprovođenje ovog pravilnika dao ostavku", rekao je Prodanović, dodajući da su zahtjevi Udruženja "Misli dobro" opravdani te da imaju smisla u određenim dijelovima primjene u vezi s cijenama lijekova, ali i o izmjeni države koja se koristi kao referentna na osnovu koje se računa veleprodajna cijena lijeka.

"Nadzorno tijelo koje prati sprovođenje pravilnika, čiji je osnivač Vijeće ministara BiH, odlučuje konsenzusom uz suglasnost svih članova i nemoguće je da zauzme stav prije nego što bude kompletirano u smislu sastava broja članova", zaključio je Prodanović.

Kako je "Nezavisnim novinama" neslužbeno potvrđeno iz više izvora, Farmaceutska komora RS je predložila člana za Nadzorno tijelo, sprovedena je potrebna procedura te je upućena inicijativa za imenovanje novog člana ovog tijela Vijeću ministara BiH.

"Vijeću ministara BiH je upućena inicijativa za imenovanje novog člana Nadzornog tijela, pa se sada samo čeka potpis predsjedavajućeg Vijeće ministara BiH", istakao je izvor "Nezavisnih novina".

Kako je kazao Uroš Vukić, projekt menadžer Udruženja "Misli dobro", Vijeće ministara BiH je ključan za smanjenje cijena lijekova u BiH.

"Isključivo od njega zavisi da li će građani BiH i dalje plaćati najskuplje lijekove u regiji ili će donijeti odluke koje će te cijene približiti i izjednačiti s onima u regiji", kazao je Vukić.

Dodao je da su zadovoljni time što je njihova inicijativa prepoznata kao dobra i realna.

"Drago nam je da je naša inicijativa ušla u službenu proceduru kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva i Vijeće ministara BiH. Ono što je činjenica jeste da građani BiH plaćaju najviše cijene lijekova u odnosu na regiju i očekujemo od institucija BiH da ovaj put odluku donosu u interesu građana", zaključio je Vukić za "Nezavisne".

Kopirati
Drag cursor here to close