Svi se testiraju

Zalihe testova za koronu pri kraju?

Predsjednica Kriznog stožera Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je kako imaju dovoljno testova, ali je proces nabavke u tijeku.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 09. 2020. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povećan broj testiranja na koronavirus u oba bh. entiteta otkriva i sve više zaraženih. A potražnja za testiranjima je velika. To je dovelo do toga da su neke županije u Federaciji BiH pri kraju sa zalihama, javlja Avaz.

Medicinska oprema

Predsjednica Kriznog stožera Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je kako imaju dovoljno testova, ali je proces nabavke u tijeku.

S druge strane, glasnogovornik Federalnog ministarstva zdravstva FBiH Zlatan Perišić potvrdio je da je situacija lošija u Kliničkom centru Tuzla.

''Oni su pri kraju s testovima koji su nabavljeni iz proračuna FBiH, njih 170.000. Uskoro će stići donacija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sa značajnim brojem testova. Očekujemo da stigne u narednih osam do deset dana, a potom će biti raspoređena laboratorijima'', govori Perišić.

Međutim, naglašava, nabavku testova trebaju vršiti zdravstvene ustanove putem svojih redovnih procedura, kao što nabavljaju drugu medicinsku opremu neophodnu za rad.

''I u proračunu FBiH ove godine je planirano po 10 milijuna KM za tri klinička centra - Sarajevo, Mostar i Tuzla. I to su sredstva koja oni mogu i trebaju iskoristiti za nabavku svega potrebnog u borbi protiv oboljenja COVID-19, uključujući testove'', ističe Perišić.

Dok se neke donacije očekuju, neke već dugo čekaju da budu raspodijeljene. Tako je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo još donacija Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja uključuje 40 respiratora te veliki broj testova na koronavirus, ali i druge medicinske opreme.

''Carinski postupak u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je završen u ponedjeljak. Dostavljena je neophodna dokumentacija. Postupak je okončan i roba može ući u carinsko područje'', kazao je glasnogovornik UIOBiH Ratko Kovačević.

Princip raspodjele

Duško Kojić iz Ministarstva civilnih poslova BiH istaknuo je kako je identificirana institucija u RS Institut za javno zdravstvo, a u Distriktu Brčko BiH je to Zdravstveni centar.

''FBiH još nije dostavila koje su identificirane ustanove po kantonima. Iz RS su naveli kako su spremni da pošalju kamion i da preuzmu svoj dio doniranih sredstava. Sve je podijeljeno u skladu s članom 2. Odluke o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje, što znači da 38 posto ide za RS, 62 posto za FBiH, i po pola postotka od oboje ide za Distrikt Brčko'', pojasnio je Kojić.

Goran Čerkez, član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravstvo, kazao je kako je papirologija u fazi završetka te kako će danas biti poslano sve potrebno, što znači da će uskoro početi distribucija pomoći UAE u FBiH.

''U donaciji UAE je, između ostalog, i 100.000 testova. Odnosno, to su brisovi i transportne podloge koje se, nakon uzimanja brisa pacijenta, šalju u laboratorij koji dalje testira u PCR aparatu. To nisu testovi. To je i najosjetljiviji dio te donacije'', ističe Kojić.

Kopirati
Drag cursor here to close