Čuvajte mentalno zdravlje

Zadržavanje emocija u sebi može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih stanja

No nemojte dopustiti da vas određena emocija definira. Vi niste vaša emocija, ona se samo trenutačno našla tu kao rezultat neke vanjske akcije. Prepustite joj se, izrazite je i tek onda pokušajte krenuti dalje.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 05. 2020. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjesec svibanj inače se obilježava kao Mjesec mentalnog zdravlja, no tome ne bismo trebali posvećivati pažnju samo sada nego u svakom trenutku našeg života. Mentalno zdravlje presudno je za sva druga područja našeg života.

Događaji koji su nas zadesili ovog proljeća, a koji su nam do pred koji mjesec bili nezamislivi, dodatno su osvjetlali nužnost osvješćivanja toga kako se osjećamo i što možemo napraviti da nam bude bolje. Iako je rad na sebi dugotrajan proces, postoji nekoliko koraka koje možemo odmah poduzeti kako bismo poboljšali svoje mentalno zdravlje, navodi zadovoljna.hr.

1. Prepoznajte emocije i njihov uzrok

Dr. Daniel Siegel za Brainstorm je napisao kako samo imenovanje emocije može pomoći da se osoba djelomično smiri. Time ujedno i preuzima odgovornost za svoje ponašanje i akcije koje će uslijediti. Ipak, vrlo je česta situacija u kojoj smo svjesni toga da pucamo po šavovima, na naprosto više ne možemo, ali ni sami sa sobom ne možemo pojasniti zašto je to tako.

Zato je potrebno uzeti makar nekoliko minuta i prepoznati što se to događa u nama. Prisjetite se samo posljednje svađe s partnerom ili drugom bliskom osobom. Je li zaista pravi uzrok svađe bio to što ste imali težak dan na poslu, to što on nije iznio smeće ili što su vam propali planovi za ljeto ili je pak situacija mnogo dublja?

Pomišljate ii u tome trenutku kako s tom drugom osobom ili vama nešto nije u redu? Vrlo često svoje emocije prihvaćamo kao činjenice i identificiramo se s njima te zaboravljamo da nas emocije ne identificiraju.

Na nama je da stisnemo stanku i ozbiljno se zapitamo što uistinu nije u redu. Tako ćemo same sebe bolje razumjeti, više razmišljati o svojim postupcima i reagiranjima u određenom trenutku. Može pomoći i zapisivanje toga kako se osjećamo, piše zadovoljna.hr.

2. Prepustite se tim emocijama bez ustručavanja

Jednom kada osvijestite svoje emocije, najčešće negativne, naprosto im se prepustite. Koliko ste puta samo čuli savjete dušobrižnika da se samo treba smiriti i krenuti dalje? Jasno, to je lako reći onome tko se nikada nije našao u sličnoj situaciji, a sasvim je druga stvar kada se nađete u nepoznatoj vam situaciji, bilo da ste ostali bez posla, prekinuli vezu za koju ste misliti da će završiti brakom ili vam je dijagnosticirana neka bolest. I koliko se god činilo da je najbolje sve držati u sebi i ne uopće misliti o onome što nas muči, praksa pokazuje da je upravo to pogrešan korak.

Izrazite svoje osjećaje, stavite ih na papir ako treba, isplačite se, izrazite ljutnju, bijes... Što god treba. Ako nemate blisku osobu s kojom možete razgovarati, obvezno potražite stručnu pomoć. Mnogi psihoterapeuti u ovom periodu nude svoje usluge i online. Nakupe li se ti neželjeni osjećaji u nama a da ih nismo izrazili, vrlo lako mogu utjecati na našu svakodnevicu.

No nemojte dopustiti da vas određena emocija definira. Vi niste vaša emocija, ona se samo trenutačno našla tu kao rezultat neke vanjske akcije. Prepustite joj se, izrazite je i tek onda pokušajte krenuti dalje. Nikako ne držite sve u sebi jer to može eskalirati mnogo ozbiljnijim zdravstvenim stanjima.

3. Pokušajte meditirati barem nekoliko minuta

Drevna vještina meditacije već se stoljećima proučava kao nešto što može smiriti naš um, pomoći nam da se usredotočimo na ono što je važno, no upravo se ona mnogima čini pomalo zastrašujuća, dok drugi ne vjeruju da nam ona može pomoći nositi se sa svakodnevicom. Također, za nekoga tko nikada nije meditirao, to može zvučati kao prava gnjavaža. Mnogi se muče s time kako ''isprazniti misli''.

No što je zapravo meditacija i kako ona pomaže mentalnom zdravlju, najbolje je opisala dr. Donna Rockwell:

Tu se ne radi o tome da uđemo u stanje u kojem uvijek moramo biti prisutni u sadašnjem trenutku i zaboraviti na svijet oko nas. Meditacija je treniranje uma kako da se vrati samom sebi. Uči nas kako se nositi s izazovima svakodnevice, a u tome znatno pomažu tehnike disanja.

Kopirati
Drag cursor here to close