Nije samo prehlada

Začepljen vam je nos navečer? Evo što vam tijelo pokušava reći

Hipertrofija donje turbinate je benigno stanje koje može uzrokovati začepljenje kada pokušavate da zaspite.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 12. 2023. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Događa li vam se da možete lako disati na nos cijeli dan, ali bez greške uvijek imate začepljen nos noću? To može biti znak stanja koje se zove hipertrofija donje turbinate.

Malo je vjerojatno da će se začepljenje uzrokovano prehladom ili alergijama pojaviti samo kada pokušavate da zaspite, kaže Michael Yong certificirani otorinolaringolog iz Kalifornije za Livestrong.com.

Obično bi ovi problemi izazvali simptome i u drugim razdobljima dana. Umjesto toga, većina ljudi koji imaju začepljen nos samo noću imaju stanje koje se zove hipertrofija donje turbinate, kaže dr. Yong.

Hipertrofija donje turbinate je benigno stanje koje može uzrokovati začepljenje kada pokušavate da zaspite.

Stanje se javlja kada vaše turbinate, koštane strukture unutar nosa, postanu uvećane ili natečene, što može otežati disanje kroz nozdrve, navodi Mayo Clinic.

Vaše turbinate su obložene mekim tkivom bogatim krvlju i veća je vjerovatnoća da će nateći kada ležite nego kada stojite ili sjedite zahvaljujući gravitaciji, objašnjava dr. Yong. Rezultat je začepljen nos samo noću, kada legnete u krevet.

Ako imate tendenciju da spavate na boku, možda ćete primijetiti da se začepljenost pogoršava na strani nosa okrenutom prema jastuku.

Uz povećanje začepljenosti kada legnete u krevet, možete primijetiti i hrkanje, probleme sa spavanjem, krvarenje iz nosa, osjećaj suhoće u nosnim šupljinama , pa čak i smanjen osjećaj mirisa, kažu stručnjaci iz Nationwide Children's Hospital.

Ponekad su veće turbinate jednostavno rezultat "normalnih anatomskih varijacija", kaže dr. Young.

Prehlada, alergije ili sinusna infekcija također mogu izazvati ili pogoršati hipertrofiju donje ušne školjke, jer ovi problemi mogu sami uzrokovati oticanje nosa.

Kopirati
Drag cursor here to close