Mikrocefalija

WHO odlučuje: Predstavlja li epidemija zika virusa “opasnost za svjetsko javno zdravstvo

Lifestyle / Zdravlje | 01. 02. 2016. u 11:34 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sastaje se u ponedjeljak na hitnim komitetu da bi utvrdila je li epidemija zika virusa, za koji se sumnja da uzrokuje urođene mane, predstavlja “opasnost za svjetsko javno zdravstvo''.

WHO je prošle sedmice upozorio da se virus, koji se prenosi ujedom komarca, širi “na eksplozivan način” u regiji Amerika, te da bi tri do četiri miliona ljudi moglo ove godine biti zahvaćeni virusom.

Direktorica WHO-a Margaret Chan je naglasila da je povezanost uzroka između širenja virusa i porasta slučajeva mikrocefalije kod novorođenčadi “sumnjiva”, iako nije dokazana.

Brazil, zemlja koja je najviše pogođena virusom zika, je zvonio na uzbunu u oktobru, kada je na sjeveroistoku zemlje bio neuobičajeno povećan broj mikrocefalije-deformacija kod djece rođene s velikom glavom s nenormalno malim mozgom.

Otada je zabilježeno 270 slučajeva mikrocefalije i 3.448 sumnjivih, prema 147 slučajeva u 2014. godini.

Kolumbija, Salvador, Ekvator, Brazil, Jamajka i Porto Riko su zemlje u kojima je preporučeno da žene izbjegavaju trudnoću dok epidemija zika virusa ne bude pod kontrolom.

U Europi i Sjevernoj Americi, deseci slučajeva infekcije virusom zika su utvrđeni među osobama koje se vraćaju s odmora ili službenog puta iz zemalja pogođenih ovim virusom.

Direktorica WHO-a je sazvala hitan sastanak iza zatvorenih vrata da bi se odlučilo da li epidemiju treba smatrati “hitnošću po svjetsko javno zdravlje”.

Sastanak će imati formu telefonske konferencije između visokih predstavnika WHO-a, predstavnika pogođenih zemalja, stručnjaka. Ne očekuje se da učesnici objave svoje odluke prije utorka.

Ovakva vrsta razgovora je prilično rijetka, što naglašava zabrinutost WHO-a zbog mogućnosti širenja virusa na svjetskom nivou.

Agencija UN pokazuje također brigu da se ne bi ponovile kritike povezane s odgovorom koji je ocijenjen suviše slabim u odnosu na nedavnu epidemiju ebole u Africi.

Zika se prenosi ubodom komarca iz familije Aedes aegypti ili Aedes albopictus (tigrasti komarac). WHO nije do sada formulirao preporuke za putovanja u područja pogođena zika virusom, naglasivši da se najefikasnija prevencija u eliminaciji stajaćih voda u kojima se razmnožavaju komarci i korištenju sredstva i mreža za zaštitu.

Trenutno ne postoji nikakav tretman, navodi WHO, a za razvoj vakcine treba više od jedne godine, objavila je novinska agencija AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close