Stanje

WHO: Mogući prvi rezultati ispitivanja cjepiva protiv COVID-a krajem studenog

Pojasnila je da očekivanja moraju biti uravnotežena "jer znaju da je stopa uspješnosti ispitivanja cjepiva 10 do 20 posto".
Lifestyle / Zdravlje | 24. 10. 2020. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) razmatra deset cjepiva u tri faze ispitivanja jer se sjeverna hemisfera suočava s velikim brojem slučajeva, s kritičnom prekretnicom u borbi protiv COVID-19, rekla je u petak glavna znanstvenica SZO-a, prenosi Anaodlu Agency (AA).

"Naša najbolja očekivanja pokazuju da ćemo možda dobiti rezultate jednog ili dva ispitivanja vakcine prije kraja godine, moguće krajem studenog. Kao što znate, imamo kriterije koje smo postavili, minimalne kriterije za odobrenje za hitne slučajeve", rekla je dr. Soumya Swaminathan.

Pojasnila je da očekivanja moraju biti uravnotežena "jer znaju da je stopa uspješnosti ispitivanja cjepiva 10 do 20 posto".

Rekla je da će biti uspjeha, a može biti i neuspjeha.

"Moramo biti spremni prihvatiti oboje", poručila je Swaminathan.

Ranije je generalni direktor WHO Tedros Ghebreyesus rekao da je svijet u "kritičnom trenutku" kada je u pitanju pandemija.

"Sljedećih nekoliko mjeseci bit će vrlo teško, a neke su zemlje na opasnom putu", rekao je Tedros.

Doktor Mike Ryan, izvršni direktor WHO-ovog programa za hitne zdravstvene slučajeve, objasnio je da Europa bilježi strašan porast broja slučajeva, povećanje broja hospitalizacija i praćenje broja smrtnih slučajeva.

"Kad se vratimo na ožujak, travanj, svibanj u europskoj regiji, vidjeli smo daleko više od 50.000 slučajeva dnevno, sa skoro 5.000 smrtnih slučajeva dnevno, iz te perspektive bilo je zaista jako loše", rekao je Ryan.

Kopirati
Drag cursor here to close