WHO

Migranti i izbjeglice u Europi ranjiviji su na bolesti

U međuvremenu, proces raseljenja mogao bi učiniti izbjeglice i migrante ranjivijim na zarazne bolesti.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 01. 2019. u 17:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Migranti i izbjeglice mogli bi biti podložniji prenosivim i neprenosivim, kao i kroničnim bolestima zbog siromaštva ili promjene životnog stila na manjak fizičke aktivnosti i zdrave hrane, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U svom prvom izvještaju o zdravstvenom stanju izbjeglica i migranata u Europskoj regiji WHO, UN-ova agencija za javno zdravstvo prikupila je posljednje dostupne dokaze o njihovom zdravlju iz više od 13.000 dokumenata.

Iako izgleda da su izbjeglice i migranti manje pogođeni od stanovnika njihovih zemalja domaćina brojnim neprenosivim bolestima po dolasku u njih oni su u stanju siromaštva, a dužina njihovog boravka u zemljama domaćinima povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara ili raka.

Migranti i izbjeglice najvjerojatnije će promijeniti svoj životni stil manjom fizičkom aktivnošću i konzumiranjem nezdravije hrane, što bi moglo povećati rizike od kroničnih bolesti, upozorava se u izvještaju.

U međuvremenu, proces raseljenja mogao bi učiniti izbjeglice i migrante ranjivijim na zarazne bolesti.

Naprimjer, udio izbjeglica i migranata među slučajevima tuberkuloze u zemljama domaćinima široko varira u zavisnosti od prevalencije tuberkuloze među lokalnim stanovništvom; a značajan broj migranata i izbjeglica koji su HIV pozitivni zaraze se tim virusom po dolasku u Europu.

Općenito, izbjeglice i migranti imaju višu učestalost, prevalenciju i stopu smrtnosti od dijabetesa od stanovnika zemalja domaćina, dok su te brojke više među ženama.

WHO stoga predlaže listu akcija zemljama domaćinima kao što je pružanje kvalitetne i dostupne zdravstvene njege, kao i socijalne zaštite za sve izbjeglice i migrante bez obzira na njihov zakonski status, prenosi Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close