Budućnost

WHO: Klimatske promjene među zdravstvenim izazovima u sljedećem desetljeću

WHO je naglasio da zagađenje zraka godišnje ubije oko sedam milijuna ljudi, tako što uzrokuju ekstremne vremenske pojave i podstiču širenje zaraznih bolesti poput malarije.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 01. 2020. u 08:39 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klimatska kriza i klimatske promjene jedan su od 13 zdravstvenih izazova u narednih deset godina, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), javlja Anadolu Agency (AA).

''Zemlje mnogo ulažu u zaštitu svojih građana od terorističkih napada, ali ne i od napada virusa, koji bi mogao biti daleko smrtonosniji i daleko više štetan ekonomski i socijalno. Zdravlje je ulaganje u budućnost'', pojasnio je u priopćenju Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a.

Definirajući klimatske promjene kao jedan od 13 izazova za sljedeće desetljeće, WHO je naglasio da zagađenje zraka godišnje ubije oko sedam milijuna ljudi, tako što uzrokuju ekstremne vremenske pojave i podstiču širenje zaraznih bolesti poput malarije.

''Iste emisije koje izazivaju globalno zagrijavanje odgovorne su za više od jedne četvrtine smrtnih slučajeva od srčanog udara, moždanog udara, raka pluća i kroničnih respiratornih bolesti'', naveo je u priopćenju Ghebreyesus i dodao da bi svjetski lideri trebali zajedno raditi na rješavanju zdravstvenih posljedica klimatskih promjena.

Također, ističe da će WHO tijekom ove godine raditi na razvijanju seta politika za zaustavljanje ili smanjenje zdravstvenih rizika od zagađenja zraka.

Osim klimatskih promjena, WHO je nabrojao i druge izazove za naredno desetljeće, a to su: pružanje zdravstvenih usluga u sukobima i krizama, unapređenje zdravstvene zaštite, proširenje pristupa lijekovima, zaustavljanje širenja zaraznih bolesti, priprema za epidemije, zaštita ljudi od opasnih proizvoda, ulaganje u ljude koji se brinu o našem zdravlju, briga o adolescentima, dobijanje povjerenja javnosti, korištenje novih tehnologija, zaštita lijekova koji štite nas i održavanje zdravstvene zaštite čistom.

Kopirati
Drag cursor here to close