Prenošen komarcima

Virus zika stigao i u Europu; stručnjaci pozivaju na oprez

Lifestyle / Zdravlje | 27. 01. 2016. u 08:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Virus zika koji se sve češće pojavljuje u Americi stigao je i u Europu. Otkriveno je da je danski državljanin pozitivan na virus koji prenose komarci, nakon što se vratio u domovinu sa putovanja po Središnjoj i Južnoj Americi, javlja Agencija Anadolija.

Virus koji predstavlja najveću prijetnju za trudnice i njihovu djecu proširio se Amerikom, gdje je zabilježeno tisuće slučajeva nositelja virusazika.

Danska državna televizija izvijestila je da su prvi slučaj u njihovoj zemlji potvrdili zdravstveni radnici iz drugog po veličini danskog grada Aarhusa. Ujedno su upozorili da su za sada samo Kanada i Čile izbjegle virus koji širi po svim dijelovima Amerike.

Tijekom proteklog vikenda zabilježena su i tri slučaja virusa kod osoba koje su se vratile sa putovanja u Kolumbiji, Surinamu i Gvajani. Iako se virus ne prenosi izravno sa osobe na osobu javno zdravstvo Engleske upozorilo je da ipak postoji mali broj slučajeva prenosa virusa seksualnim odnosom ili sa majke na fetus preko posteljice.

Virus zika sam po sebi nije opasan za ljude, ali postoji veliki broj dokaza da je kod trudnih žena izazvao urođene mane kod njihove novorođenčadi. Tako je u Brazilu zabilježen veliki rast slučajeva mikrocefalije ili "male glave". Riječ je o rijetkom neurološkom stanju kod kojeg djetetu glava znatno manja nego kod njegovih vršnjaka. Rezultat je nenormalnog razvoja mozga u maternici. Sve veći broj slučajeva ovog rijetkog oboljena u Brazilu povezuje se sa zikom.

U Brazilu je normalno da se godišnje pojavi oko 200 slučajeva zaraženih zika virusom, ali je od listopada prošle godine zabilježeno čak 4.000 prijavljenih slučajeva novorođenčadi sa mikrocefalijom.

Kopirati
Drag cursor here to close