Usvojen izvještaj izvještaj

Vijeće ministara: Cjepiva protiv korone u prvom kvartalu naredne godine

Usvojen izvještaj o zaključivanju ugovora o nabavci cjepiva.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 12. 2020. u 13:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 21. sjednici Vijeća ministara je usvojen Izvještaj Ministarstva civilnih poslova o zaključivanju Ugovora o nabavci vakcine „Commitment agreement-commited purchase arrangement“ između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Globalne alijanse za cjepivo (GAVI).

Ministrica i zamjenik ministra civilnih poslova Ankica Gudeljević i Siniša Ilić potpisali su još u rujnu ove godine Ugovor o nabavci cjepiva.

Na sjednici je rečeno da  je planirana nabavka 1.230.000 doza cjepiva protiv Kovida -19,  koje bi u BiH, prema najavama, mogle stići u prvom kvartalu naredne godine.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina još uvijek nije odabrala kompaniju od koje će naručiti potencijalna cjepiva za COVID-19, doznaje Bljesak.info iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

BiH je naručila 1.232.000 doza potencijalnog cjepiva za 20% populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 USD.

''Vodeći računa o izuzetno zahtjevnom temperaturnom režimu Pfizerova cjepiva Ministarstvo civilnih poslova BiH će slijedeći potrebu multisektorskog pristupa ovoj i svim nadolazećim aktivnostima u sklopu COVAX inicijative, održati HITAN i zajednički sastanak sljedećih institucija: UNICEF; Svjetska zdravstvena organizacija/Ured u BiH; Svjetska banka Federalno ministarstvo zdravstva / Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH; Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske / Institut za javno zdravstvo Republike Srpske; Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH; Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH; Međunarodni aerodrom Sarajevo; Kompanija skladištar i distributer'', rekli su iz ovog ministarstva.
Kopirati
Drag cursor here to close