Pogoršanje situacije

VIDEO | Vrhunac oboljelih od covida možemo očekivati krajem mjeseca

Val kojeg prati omikron soj, mogao bi dovesti do najvećeg broja novozaraženih u Bosni i Hercegovini s obzirom na njegovu brzinu širenja. Iako su simptomi dosta blaži, još je rano govoriti o njegovom slabljenju.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 01. 2022. u 07:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je ogroman skok novooboljelih od virusa korona, na bolničkom liječenju još nema masovnog priljeva pacijenata. Vrhunac možemo očekivati kajem mjeseca.

Val kojeg prati omikron soj, mogao bi dovesti do najvećeg broja novozaraženih u Bosni i Hercegovini s obzirom na njegovu brzinu širenja. Iako su simptomi dosta blaži, još je rano govoriti o njegovom slabljenju.

"Mi imamo sada od Nove godine povećanje oboljevanja i tek od dva do četiri tjedna poslije početka može da se daju prve procjene što se tiče hospitalizacije, jer tako je bilo i u prethodnim valovima. A ono što sigurno će donijeti do je najveći broj novoinficiranih'', ističe Mladen Grujičić, epidemiolog u Domu zdravlja Bijeljina.

Rano je govoriti i o tome hoće li s ovim sojem biti manje hospitaliziranih, no, prema trenutnim brojkama, bolnički kapaciteti puniji su za oko 10 posto u odnosu na prethodnog tjedna.

Ednan Drljević, infektolog Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", kaže:

"Ja ne vjerujem da ćemo doći u situaciju da obaramo rekorde bar koliko vidim i u drugim zemljama radi se o standardnom pritisku, nešto više povećanom na koji smo i mi navikli i uglavnom su to lakši slučajevi ili srednje teški. Mi trenutno primamo srednje i teške kliničke i on je povećan za 10 posto."

Bez obzira na soj, terapija za teške kliničke slike je i dalje ista, poručuje Drljević.

Omikron je u mnogim zapadnim zemljama Europe već doveo do vrhunca u broju novooboljelih. BiH je po svemu sudeći zadnja u piramidi, pik se prema procjenama epidemiologa može očekivati krajem mjeseca. Ali briga i dalje ostaje zbog niske stope cijepljenih.

Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK, ističe:

"Što nam treba biti signal da se građanima uputi poruka da bez obzira na varijantu virusa i koja će biti dominantna i što će se dogoditi neophodno je koristiti se cijepljenjem jer je to jedina i specifična mjera zaštite da se spriječi pojava težih kliničkih slika."

A građanima će prilikom cijepljenja protiv koronavirusa ponovno biti na izboru i Moderna. Novi kontingent Moderninih cjepiva sa 96 tisuća doza na sarajevski aerodrom dolazi danas.

Kopirati
Drag cursor here to close