Sve više bolesnih

VIDEO | Respiratorne infekcije napunile ambulante

Posebno su na udaru najmlađi.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 01. 2023. u 07:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Respiratorne infekcije ovih dana pune ambulante obiteljske medicine širom zemlje.Prema informacijama entitetskih zavoda za javno zdravstvo, početkom siječnja registrirani su i prvi slučajevi gripe, a vrhunac sezone gripe očekuje se krajem siječnja.

Od početka godine liječnici obiteljske medicine Doma zdravlja Bijeljina imaju pune ruke posla. Ogroman broj pacijenata javlja se sa respiratornim infekcijama, javlja BHRT.

Dr. Gordana Savin, specijalistica obiteljske medicine, ističe: "Imamo preko 200 virusa koji su tu među nama i prosto je u ovakvim vremenskim prilikama neizbježno da ne protutnje i kroz našu okolinu. Pacijenti se obično javljaju sa simtpomima povišene temperature,sekretom iz nosa, bolom u grlu, kašalj''.

Isto u cijeloj BiH

Slična je situacija i u ostatku zemlje. Posebno su na udaru najmlađi. Na klinici za dječije bolesti UKC u Tuzli za samo deset dana pregledano je više od 700 mališana.

Dr. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla, kaže: "Trenutno na klinici imamo 72 djece i 65 majki pratilja i dojilja i to je u odnosu na prethodno razdoblje zaista izuzetno veliki broj hospitalizirane djece, ono što jeste alarmantno je da imamo jako veliki priliv bolesne djece iz primarne zdravstvene zaštite''.

Dva tipa gripe

Prema riječima liječnika, od početka godine registrirana su i dva tipa gripe.

Dr. Aleksandra Radojčić, infektologinja, navodi: "Imamo gripu a i b, veliki broj slučajeva tijekom dana uspjevaju i detektirati u nalazima i PCR laboratorijama. Ja mislim da je on u Bijeljini krenuo prije 15-ak dana već, imamo veći broj slučajeva pacijenata sa visokom temperaturom i kod nekih jednostranom pneumonijom''.

Iz Ministarstva za javno zdravlje Federacije BiH vrhunac sezone gripe prognoziraju do kraja siječnja.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH, govori: "Mi imamo prisutne sve viruse. To nije slučaj samo kod nas, vi imate već uveliko gužve i u Hrvatskoj i u Sloveniji i to je sigurno sa ovim vrhuncem krajem ovog mjeseca da će biti i kod nas sve punije ambulante''.

Paralelno sa sezonskim infekcijama, povećava se i broj covid pacijenata. U nekim zemljama Europske unije pojavio se i novi korona podsoj "kraken", za koji kažu da je najzarazniji od početka pandemije.

Kopirati
Drag cursor here to close