Širi se zaraza

VIDEO | Raste broj oboljelih od velikog kašlja, nadležni pozivaju na cijepljenje

Ova oblast se doista brzo širi zato što je uzročnik takav da jedna zaražena osoba može zaraziti puno osjetljivih.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 12. 2023. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Epidemija velikog kašlja u Hrvatskoj se širi, a broj oboljelih je najveći u posljednjih 40 godina u susjednoj zemlji. Kao jedan od razloga vraćanja bolesti, za koju desetljećima postoji cjepivo je sve slabije cijepljenje djece, kojima ova bolest može biti opasna.

Kakva je situacija u BiH?

U Hrvatskoj je do sada registrirano više od 1.400 oboljelih od velikog kašlja, najviše djece u dobi od 10 do 14 godina, ali i 45 beba. Zbog velikog broja osoba koje dolaze na testiranje u Zagrebu je otvoren i drive in punkt za PCR testiranje na veliki kašalj i Covid.

Mirjana Lana Kosanović Ličina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", kaže: "Ova oblast se doista brzo širi zato što je uzročnik takav da jedna zaražena osoba može zaraziti puno osjetljivih".

Više od 300 slučajeva zaraze registrirano je u susjednoj Srbiji, nakon što se broj duplirao u nekoliko dana. U Republici Srpskoj su za sada potvrđena četiri slučaja.

Više slučajeva nego što se prijavi

Jela Aćimović, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS, kaže za BHRT: "Međutim, sigurni smo da imamo i više slučajeva zato što imamo informacije o sumnajma koje nam prijavljuju doktor,i a gdje nije provedena dijagnostika. Najčešće zato što se radi o blagim kliničkim slikama, pa se vrate kući".

Simptomi velikog kašlja u prvoj fazi bolesti mogu zavarati jer su slični simptomima drugih respiratornih infekcija.

Slavica Škorić, pedijatrica u DZ Bijeljina, navodi: "Može da prođe i mjesec i po kada dijete ima samo zakašaljavanje običnim kašljom sličan gripi, slinjenje nosa malo lošije opće stanje, a i nje mora biti. I onda kreće taj period zakašljavanja i zacjenjivanja koji je najkritičniji".

Postoji cjepivo, ali...

Jedan od glavnih razloga za širenje gotovo zaboravljene bolesti za koju 60 godina postoji cjepivo je upravo pad obuhvata cjepivom.

Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC-a RS, kaže: "Obuhvat cjepivom kod mlade populacije opada.Tu mi nismo krivi, jendostavno antivalcinalni pokret jača odbojnost prema cjepivu i vraćanje zaraznih bolesti može biti u vezi s tim".

Epidemiolozi pozivaju roditelje da provjere status cijepljenja djece i da ukoliko su propustili neku od doza što prije nadoknade, kako bi djeca bila maksimalno zaštićena.

Kopirati
Drag cursor here to close