Savjeti liječnice

Velike vrućine, velike opasnosti - toplotni udar je hitno stanje, reagirajte na vrijeme!

Toplotni udar je hitno stanje, reakcija je odmah potrebna
Lifestyle / Zdravlje | 09. 07. 2021. u 13:10 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je jučer izmjerena najviša temperatura u Europi, no s ovim rekordom dolaze i brojne opasnosti za zdravlje. Velike vrućine teško podnose ne samo kronični bolesnici i starije osobe, već predstavljaju velik napor i za organizam mladih, zdravih ljudi.

Toplotni udar je stanje opasno po život koje nastaje zbog dugotrajne, prekomjerne izloženosti toplini pri čemu se osoba ne može dovoljno znojiti da snizi tjelesnu temperaturu, kaže za Bljesak.info voditeljica Službe Hitne medicinske pomoći Kristina Šimović.

''Ovakvo stanje se  brzo razvija i zahtijeva intenzivno liječenje. Ako je osoba dehidrirana i ne može se dovoljno znojiti da rashladi tijelo, tjelesna temperatura se može povisiti na opasno visoku razinu dovodeći do toplotnog udara. Stoga je iznimno važno uzimati što više tekućine kad su vani velike vrućine. Toplotni udar je hitno stanje i treba odmah poduzeti mjere za spašavanje života'', kaže  liječnica.

Osobu koju se ne može brzo prebaciti u bolnicu, savjetuje, treba omotati u vlažnu posteljinu ili odjeću, uroniti u jezero, potok ili hladnu kupelj ili čak hladiti ledom dok se čeka na transport. U bolnici se stalno kontrolira tjelesna temperatura da se izbjegne pothlađivanje.

''Bolesniku se mogu dati intravenski lijekovi kako bi se suzbili grčevi. Nakon teškog toplotnog udara savjetuje se ležanje u krevetu nekoliko dana. Tjelesna temperatura može tjednima nenormalno rasti i padati'', kaže dr. Šimović.

Kronični bolesnici, starije osobe i mala djeca trebaju posebno biti na oprezu i poduzeti sve mjere predostrožnosti kako bi izbjegli sve neželjene posljedice koje ovakve temperature nose.

Preporuke naših liječnika za vrijeme trajanja visokih temperatura:

·         Uzimati što više tečnosti (nositi vodu sa sobom ili kupovati flaširanu)

·         Hraniti se dijetalno, uzimati što više svježih namirnica

·         Pravilno skladištiti hranu, posebice jaja, mlijeko i meso

·         Ne izlagati se prekomjerno suncu

·         Oblačiti se lagano

·         Odgoditi sve teže fizičke poslove, posebice one koji se obavljaju vani

Kopirati
Drag cursor here to close