SZO

Uskoro bi mogao biti proglašen kraj pandemije koronavirusa

Broj novozaraženih osoba u padu je već tjednima i u BiH, a većina građana pozitivnih na koronavirus imaju znatno blaže simptome. Mnogi i ne znaju da imaju koronu.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 10. 2022. u 07:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da bi, nakon dvije i po godine borbe s koronavirusom, uskoro mogao biti proglašen kraj pandemije, piše Bhrt. U ovoj organizaciji ističu da je epidemiološka situacija povoljna u većini zemalja. Iako se bilježi pad broja novozaraženih, apeliraju da se nastavi vakcinacija kako bi se zadržalo ovakvo stanje. I u našoj zemlji brojke idu u prilog najavama da bi pandemiji mogao doći kraj.

Prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Geberjesus istaknuo je da tjedni broj zaraženih u svijetu konstantno pada i da se može očekivati kraj pandemije.

''Dvije i po godine smo proveli u dugom i mračnom tunelu i upravo počinjemo nazirati svjetlo na kraju tog tunela. Međutim, još smo daleko od kraja i u tunelu je još mrak i brojne su prepreke o koje bismo se mogli spotaći ne budemo li oprezni'', istaknuo je.

Broj novozaraženih osoba u padu je već tjednima i u BiH, a većina građana pozitivnih na koronavirus imaju znatno blaže simptome. Mnogi i ne znaju da imaju koronu.

''U padu smo već odavno. Možemo reći da je epidemiološka situacija zaista stabilna i dosta povoljna. Evo na današnji dan imamo samo 16 posto pozitivnih uzoraka“, dodala je dr. Nina Rodić Vukmić iz instituta za javno zdravstvo RS.

„Ova bolest, ukoliko se još nastavi ovim tempom, prelazi u neku vrstu gripe ili nešto teže prehlade. Tako da ona ne pričinjava veći problem za zdravstveni sistem'', kazao je dr. Ednan Drljević.

Stručnjaci kažu da je za kraj pandemije i dalje ključna vakcinacija gdje smo potpuno podbacili kada se zna da je sa dvije doze cijepljeno manje od 30 posto, a sa tri svega 3 posto bh. građana. Iako je nabavljeno više nego dovoljno vakcina.

''U Bosnu i Hercegovinu je stiglo 3.948.830 vakcina protiv COVID-19 zaraznog oboljenja. Prvu dozu primilo je 939.775 odnosno 27.61 posto, drugu 842.954 ili 24,77 posto, a treću 120.530 što je 3,54 posto građana'', ističe se iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Zbog slabog odziva građana na vakcinaciju do sada je više od milijun i po doza propalo, uglavnom jer im je istekao rok trajanja.

''Trebalo je više raditi sa stanovništvom da se pobjede, odnosno neutraliziraju antivakcinalni lobiji koji nemaju nikakvih činjenica, nikakvih argumenata. Međutim ja nisam vidio puno da je država radila na tome i eto imamo kao bumerang taj mali broj cijepljenih i na žalost veliki broj propalih vakcina'', zaključio je Jasenko Karamehić iz Udruge imunologa BiH.

Pandemija COVIDA-19, kojoj se prema svim pokazateljima nazire kraj, u protekle dvije i po godine usmrtila je više od 6,5 milijuna ljudi širom svijetu. Nadamo se da ćemo joj vrlo brzo vidjeti leđa.

Kopirati
Drag cursor here to close