Topla ljudska priča

Upoznajte Davida Zovku: Prva beba začeta IVF oplodnjom rođena u Mostaru

Lifestyle / Zdravlje | 27. 03. 2017. u 12:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

David Zovko je jednomjesečna beba začeta IVF oplodnjom u Mostaru. On se radio u SKB Mostar, a postupak izvantjelesne oplodnje je obavljen u Poliklinici Arbor Vitae Dr. Sarić u Mostaru.

''23. veljače u Kliničkoj bolnici Mostar se porodila prva beba začeta od IVF-a. Dječak je zdrav i u dobroj formi'', rekao je za Bljesak.info Senad Sarić specijalist za ginekologiju i porodiljstvo iz Poliklinike Abore Vitae.

Liječnik Sarić kaže kako ''ima preko tisuću beba koje su došle na različite način'', ali kako je David poseban po tome što je začet IVF-om i rođen u Mostaru. Rekao je kako dolazi cijela serija bebica koje su začete IVF-om u Mostaru koje će se rađati u ovom gradu ili u drugim mjestima.

Davidovi roditelji Katarina i Davor Zovko su rekli kako je za njih jedini način da dođu do djeteta bila izvantjelesna oplodnja.

''Liječnik Sarić mi je rekao kako će 2015/2016 otvoriti Polikliniku u kojoj će biti omogućen postupak umjetne oplodnje. Ja sam mu odmah rekao dan nas stavi prve na spisak'', rekao je Davor Zovko za Bljesak.info.

Rekao je kako su u Hrvatskoj vadili nalaze i pokušavali začeti dijete, ali nisu imali uspjeha. Rekli su kako je postupak u zemljama regije dvostruko skuplji nego u Mostaru.

''Na kraju se pokazalo da smo sve mogli uz manje nalaza obaviti ovdje'', ističu roditelji i dodaju kako su sretni što su došli u moderno opremljen centar sa stručnim osobljem.

Roditelji su iznimno zahvalni liječniku Sariću i medicinskom osoblju Poliklinike što su uz njih bili kroz cijeli ovaj proces. Poručuju parovima sa sličnim problemima da trebaju biti hrabri i da ne trebaju odustajati od željene trudnoće.

Sretni roditelji su rekli kako se nadaju da će u budućnosti dobiti još djece.

Kopirati
Drag cursor here to close