BiHANS

U Sarajevu se organizira najveći regionalni neurokirurški kongres

Lifestyle / Zdravlje | 14. 10. 2015. u 13:16 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu od 22. do 25. listopada 2015. godine, Društvo neurokirurga u Bosni i Hercegovini (BiHANS) zajedno sa Društvom neurokirurga Jugoistoka Europe (SeENS) organizira najveći regionalni neurokirurški kongres do sada i prvi u povijesti regionalni skup neurosestrinstva.

Petodnevni Kongres je organiziran pod pokroviteljstvom predsjedništva BiH i Akademije nauka i umjetnosti BiH, te uz partnerstvo Univerzitetskog Kliničkog Centra Sarajevo.

Cilj organiziranja Kongresa u Sarajevu je višestruk a predominantni je razmjena međusobnog iskustva i znanja te upoznavanje i povezivanje neurokirurga iz regije ali i različitih dijelova svijeta, u svrhu što boljeg liječenja pacijenata sa patologijom Središnjeg živčanog sustava.

Ovo je drugi po redu regionalni kongres od osnivanja Društva neurokirurga jugoistočne Europe 2012. godine, na kojem će sudjelovati više od 100 predavača koji dolaze izvan BiH, a među kojima su vodeći stručnjaci iz oblasti neurokirurgije i neuroznanosti iz više od 50 univerzitetskih bolnica.

Na kongresu se očekuje više od 300 aktivnih sudionika iz više od 30 zemalja sa četiri kontinenta. Osim renomiranih svjetski priznatih imena, u Sarajevo dolaze i vodeći neurokirurški stručnjaci iz regije 14 zemalja Jugoistoka Evrope, od Moldavije do Cipra, od Turske do Slovačke, uključujući naše susjede, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.

Ovakva regionalna prekogranična suradnja može i treba doprinijeti profesionalnoj i socijalnoj povezanosti medicinskih radnika Balkana koji će u konačnici voditi napretku neurokirurgije, ističu organizatori.

Dodaju kako je Kongres smotra najnovijih dostignuća i operativnih tehnika u najzahtjevnijoj medicinskoj disciplini, neurokirurgiji. Neurokirurzi iz cijelog svijeta će u Sarajevo donijeti i iz Sarajeva ponijeti sa sobom state of the art informacije u neurokirurškoj profesiji a posljedica čega će biti najbolji moguć način liječenja za najteže medicinske probleme.

U četiri dana kongresa bit će prezentirani radovi sa najaktualnijim informacijama iz svih oblasti neurokirurgije: neurokirurgija tumora živčanog sustava, dječja neurokirurgija, neurokirurgija kičme, cerebrovaskularna kirurgija, itd.

Prvi put u povijesti regije bit će organiziran simpoziji neurosestrinstva. Time se stavlja u fokus njihova ogromna uloga u radu i razvoju svih medicinskih grana, a posebno neurokirurgije. Kroz oralne prezentacije, postere, sudionici će imati priliku za razmjenu bogatih iskustava i znanja što će im omogućiti dalji razvoj u struci, sve u cilju unaprjeđenja brige za pacijente.

Na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo omogućen je uživo prijenos neurokirurških operacija, u sklopu dvodnevnog predkongresnog neuropedijatrijskog i cerebrovaskularnog tečaja, gdje će najkompleksnije operacije izvesti zajedno vrhunski domaći i strani neurokirurzi.

Kongres je namijenjen primarno stručnim i znanstvenim radnicima iz oblasti neuroznanosti, a primarno za neurokirurge, spinalne kirurge, ortopede, neurologe, neuroradiologe, neuroendokrinologe, neurosestre, psihijatre, profesionalce ...

Kopirati
Drag cursor here to close