COVID-19

U RS još dvije osobe pozitivne, oporavljenih 65

I dalje nije vrijeme za opuštanje, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a
Lifestyle / Zdravlje | 08. 04. 2020. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednja 24 sata u laboratorijama u Republici Srpskoj testirano je 179 osoba i za dvije osobe potvrđeno je prisustvo koronavirusa, izjavio je danas Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite tog bh. entiteta, javlja Anadolu Agency (AA).

"Radi se o dva muškarca, jedan je srednje, jedan mlađe životne dobi, jedan je iz Banja Luke, drugi iz Laktaša", rekao je Šeranić jutros na konferenciji za novinare.

Šeranić je rekao da je jedan od pozitivnih muškaraca hospitaliziran u Univerzitetsko kliničkom centru RS-a sa srednje teškom kliničkom slikom, a drugi muškarac je osoba iz kontakata i on će u skladu s procedurom biti smješten u Studentski centar Nikola Tesla u Banja Luci.

"Bez obzira što imamo dva pozitivna na 179 uzoraka i dalje nije vrijeme za opuštanje, treba da se držimo svih preporuka. Struktura ovih uzoraka u skladu s jučerašnjom najavom je najviše vezana za same zdravstvene radnike čije smo nalaze uzimali u Banja Luci, Bijeljini, Gradišci i Istočnom Sarajevu. Također, u okviru ovih nalaze se i osobe koje su oporavljene iz studentskog centra, kao i nalazi osoba iz lokalnih karantena gdje smo počeli u skladu s procedurom testirati i otpuštamo osobe", kazao je Šeranić

Naglasio je da će nastaviti aktivno tražiti virus u zajednici.

"Dobro je što ove ciljne skupine za koje smo se odredili za sada pokazuju da su sve osobe negativne međutim treba imati na umu da jedna osoba koja bi bila pozitivna iz ovih ciljnih skupina može usložniti mnogo situaciju s obzirom na kontakte i posao kojim se bavi", rekao je on.

Na području RS-a do sada je za 348 osoba utvrđeno da su pozitivne na koronavirus, a 12 osoba je preminulo. Broj oporavljeni trenutno je 65.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 6.773 osoba,  a 14.991 osoba je izašla iz kućne izolacije

"U UKC RS na odjeljenju gdje se liječe pacijenti s teškom kliničkom slikom nalazi se 37 osoba, a na respiratoru je pet pacijenata. U izolaciji, je deset osoba koji imaju simptome i čekaju nalaz dok se na lokaciji stare Pulmologije nalazi 46 osoba s lakšim simptomima. Po tri pacijenta liječe se u Doboju, Zvorniku i Bijeljini, a dva u Istočnom Sarajevu", rekao je Šeranić.

Kopirati
Drag cursor here to close