Problem

Mostar: Sve više pacijenata traži pomoć zbog ovisnosti o drogama

Mostarski Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ima 1.000 registriranih pacijenta.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 05. 2021. u 18:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar, suvremene droge su zavladale i sve su dostupnije mlađoj populaciji.

Prema nekim pokazateljima Bosna i Hercegovina nipošto ne zaostaje za svijetom u konzumaciji narkotika. Upravo je ovo tema koja je nepravedno potisnuta u vrijeme pandemije i koja zaslužuje veću posvećenost cjelokupnog društva.

Urbane sredine, prema statističkim podacima, bilježe veći broj ovisnika o drogama. U Mostaru je sve više pacijenata koji pomoć traže zbog droga koje nisu heroinskog tipa, javlja FTV.

"Pušenje trave i speed i ectasy i LSD kao i druge halucinogene koje se naručuju putem interneta, koje su danas dostupne i nažalost sve mlađa nam je populacija iako je populacija ovisnika o drogama koji su na heroinu sada već pomalo stari", kazao je Siniša Skočibušić, ravnatelj Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar.

Mostarski Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ima 1.000 registriranih pacijenta.

Skočibušić kaže da ova brojka zabrinjava, stoga je nužno raditi na prevenciji.

"Da se izdvaja vrijeme za djecu. Ukoliko se za djecu izdvaja vrijeme da oni osjete roditeljsku ljubav i pažnju onda će biti puno manje problema. Neće tražiti tu ljubav u društvu prijatelja iza škole nego će je u svom obiteljskom toplom okruženju imati podršku", dodao je ravnatelj Skočibušić.

Osim prevencije, sprečavanje distribucije narkotika od ključnog je značaja.

"Jačanje kriminalističko obavještajnih odsjeka koji i čiji obavještajci moraju biti na terenu i prikupljati informacije. Drugo jeste logističku kriminalistiku povećati kvalitet, a to je broj istražitelja odnosno kvalitet istražitelja koji rade na procesno pravnom formiranju i otkrivanju kaznenih djela", pojasio je stručnjak za sigurnost i profesor kriminalističke psihologije Sandi Dizdarević.

U MUP HNŽ kažu da kontinuirano rade na suzbijanju distribucije narkoticima.

U 2020. godini, zaplijenili su:

"136 grama heroina, 1,273 grama kokaina, 131.731 grama amfetamina, 33. 803 grama marihuane, 2,25 grama ectasyja, 15 tableta ectasyja i 162 komada heptanona", istaknuo je glasnogovornik MUP-a HNK-a Ljudevit Marić.

Marić pojašnjava da se Mostar nalazi na tranzitnom putu M17, u blizini RS, samim tim kroz grad prolaze određene količine narkotičkih sredstava.

Problem predstavlja i nepopunjenost kadra sukladno sistematizaciji MUP-a HNŽ u Odjelu koji se bavi suzbijanjem distribucije i trgovine opojnim drogama.

Podsjetimo, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, VladaHNŽ je u ponedjeljak usvojila Odluku o odobravanju utroška novčanih sredstava za nabavu metadona.

Naime, Vlada i Ministarstvo, u suradnji s Centrom za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar i UNDP-om BiH, osigurali su sufinanciranje projekta s ciljem razmjernog povećanja aktivnosti na smanjenju štete bolesti ovisnosti u opijatima u HNŽ.

U tu svrhu izdvojit će se 100.000,00 KM za nabavu metadona za potrebe ovisnika registriranih u Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close