Problem

U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti

Zbog ovisnosti o opijatima na liječenju je bilo 4741 osoba, od kojih je 138 bilo liječeno prvi put.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 02. 2024. u 08:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskoj raste konzumacija kemijskih droga kokaina, amfetamina, ecstasyja te uzgoj kanabisa, što je, uz ponašajne ovisnosti kao što su igre na sreću, te konzumaciju alkohola i duhana, glavni problem koji se pokušava riješiti zajedničkim Akcijskim planom za suzbijanje ovisnosti.

"Shvatili smo nužnost promjene pristupa pa smo po prvi put krenuli zajednički gledati cijeli niz ovisnosti koje uključuju alkohol, cigarete, kocku, video igre i druge što do sada nije bila praksa nego je za pojedine ovisnosti postojao zaseban nacionalni program", izjavio je na predstavljanju Akcijskog plana djelovanja na području ovisnosti do 2026. pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković.

Po podacima iz 2022. pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo registrirano je 6078 osoba liječenih zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama pri čemu je 641 osoba bila na liječenju, javlja Hina.

Zbog ovisnosti o opijatima na liječenju je bilo 4741 osoba, od kojih je 138 bilo liječeno prvi put.

Prosječna dob liječenih osoba je 40,8 godina, dok prva eksperimentiranja s drogom kreću u dobi od oko 16,3 godina. U 2022. godini je na liječenju bilo ukupno 132 maloljetnika. 

Akcijskim planom koji je dio Nacionalne strategije nastoji se sveobuhvatnije pristupiti problemu ovisnosti i to kroz zajednički rad Ministarstva zdravstva i Ministarstva unutarnjih poslova. 

Za samu provedbu akcijskog plana osigurano je 160 milijuna eura, većinski iz redovnih sredstava ministarstva i nadležnih zavoda, rekao je Petković.

Akcijskim planom će se provoditi i mjere te niz projekata kojima će se nastojati zadovoljiti tri strateška prioriteta, a to su smanjenje potražnje sredstava ovisnosti, smanjenje dostupnosti droga i povezanog kriminala te povećanje institucionalnih kapaciteta za učinkovitije politike na području ovisnosti.

Petković smatra i kako budućnost nosi nove izazove za cijeli sustav pri čemu je poseban naglasak stavio na epidemiju fentanila koja je u SAD-u uzela 110.000 života te koji bi mogao postati novi problem za Europu. 

Kopirati
Drag cursor here to close