Posljednjih dana

HNŽ: Gripe nema, cjepiva ima

Po riječima direktora za Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) u HNŽ-u prim. dr. Eniza Čolakovića postoje viroze koje su u županiji prisutne ali u blažim oblicima.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 11. 2021. u 09:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Hercegovačko-neretvanske županije posljednjih dana nije zabilježen nijedan slučaj gripe, ali jeste petnaest slučajeva akutnih respiratornih bolesti.

Po riječima direktora za Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) u HNŽ-u prim. dr. Eniza Čolakovića postoje viroze koje su u županiji prisutne ali u blažim oblicima.

-Prema podacima s kojima raspolažemo u Zavodu, veliki je broj ambulanti u općinama preplavljen građanima jer su u županiji zabilježeni neki oblici viroza koje ne traju dugo. One se manifestiraju malaksalošću, hunjavicom, curenjem iz nosa i rijetko povećanom temperaturom, a traju otprilike od tri do pet dana- izjavio je za Fenu direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Po njegovim riječima, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ i ove je godine, u cilju zaštite rizičnih grupa građana od gripe, osiguralo 1. 500 doza cjepiva.

-Cjepiva će besplatno biti dostupne osobama koje boluju od kroničnih oboljenja pluća, bubrega, srca, šećerne bolesti i malignih oboljenja, bez obzira na starosnu dob i osobama starijima od 65 godina- kaže dr. Čolaković.

On je mišljenja da bi cjepiva trebali dobiti i zdravstveni djelatnici, ali i radnici u MUP-u, obrazovanju itd.

Do početka idućega tjedna cjepiva će biti isporučena ZZJZ HNŽ odakle će biti distribuirana prema domovima zdravlja u općinama proporcionalno broju stanovnika.

Gdje i kad će se moći primiti cjepivo protiv gripe, javnost će biti blagovremeno obavještena.

-Građani će tako imati na raspolaganju i cjepiva protiv korone ali i gripe jer je cijepljenje najbolji način za smanjenje rizika od bolesti i komplikacija gripe ili korone kod osoba koje, zbog zdravstvenog stanja ili poodmakle dobi, imaju povećani rizik od komplikacija - zaključuje prim.dr. Čolaković.

Kopirati
Drag cursor here to close