Važno

Prvi u našoj zemlji: U HNŽ pokrenut projekt ranog otkrivanja karcinoma dojke

Žene koje su se izborile s ovom bolešću kao i liječnici naglašavaju važnost samopregleda, ali i redovnih preventivnih pregleda na koje bi sve žene starije od 30 godina trebale ići barem jednom godišnje.
Lifestyle / Zdravlje | 31. 10. 2021. u 07:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najučestaliji zloćudni tumor kod žena je rak dojke. Izlječiv je u 90 posto slučajeva ukoliko se rano otkrije. Žene koje su se izborile s ovom bolešću kao i liječnici naglašavaju važnost samopregleda, ali i redovnih preventivnih pregleda na koje bi sve žene starije od 30 godina trebale ići barem jednom godišnje.

2008. godine, u dobi od 41 godine, Verici je dijagnosticiran karcinom dojke. Njena je borba s tom zloćudnom bolesti trajala oko 6 godina, a imala je otprilike i toliko operacija.

„Tu, pod broj jedan, stavljam podršku porodice koju morate imati i sami vi sa sobom raščistiti. Ne sažalijevati se, ne postavljati pitanja 'što baš ja?', 'kako meni?', 'zašto meni to da se desi?'. Jednostavno se morate uhvatiti u koštac sa karcinomom i borbom ako hoćete da živite“, rekla je Tadić.

Bosna i Hercegovina nema nacionalni program za borbu protiv karcinoma dojke. Hercegovačko-neretvanska županija je prva u našoj zemlji pokrenula projekt ranog otkrivanja karcinoma dojke. Programom su obuhvaćene žene od 45 do 69 godina, ali i one koje nemaju zdravstveno osiguranje.

„Mi smo imali bezbroj slučajeva da žene zovu Zavod i da pitaju kada će doći na red i to nije bilo nešto zbog čega smo im kazali 'sačekajte poziv' već smo ih uvrštavali na popis i te žene su išle na preglede“, kazala je Alenka Ban, glasnogovornica ZZO HNŽ.

Uzrok oboljenja od ove zloćudne bolesti još nije poznat. Najrizičnija su skupina žene između 50 i 70 godina, ali posljednjih godina dobna je granica sve niža.

Pogledajte prilog BHRT-a.

Video: Borba protiv raka dojke

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close