mRNK cjepivo

U Federaciji preporučeno cijepljenje djece iznad 12 godina

U Federaciji preporučeno cijepljenje djece iznad 12 godina s oslabljenim imunitetom
Lifestyle / Zdravlje | 11. 10. 2021. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

U Federaciji Bosne i Hercegovine preporučeno je cijepljenje protiv koronavirusa djece starije od 12 godina koja imaju oslabljen imunitet. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, istaknuo je za N1 da Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju (SST) smatra da je prioritet osigurati kontinuiran i ubrzan proces cijepljenja prema preporučenom rasporedu doza još uvijek necijepljenih osoba.

Kako je pojasnio SST za imunizaciju preporučuje da se treća doza cjepiva protiv koronavirusa ponudi osobama starijim od 12 godina s ozbiljnom imunosupresijom (osobe s primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobama na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji, osobama koje primaju visoke doze steroida).

“Uključiti mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije treće doze (uzeti u obzir minimalnu imunosupresiju), a najmanje vremensko razdoblje za aplikaciju je dva mjeseca nakon druge doze. Za osobe starije od 18 godina s ozbiljnom imunosupresijom, SST za imunizaciju preporučuje da se za treću dozu preferira mRNK cjepivo, uz mogućnost za aplikaciju vektorskog ili inaktiviranog cjepiva kod onih osoba koje su prethodno primile ovo cjepivo”, poručio je Čerkez.

Dodao je i to da se za osobe između 12 i 17 godina s ozbiljnom imunosupresijom preporučuje mRNK cjepivo.

Kopirati
Drag cursor here to close