Obilježavanje u Mostaru

U FBiH povećan broj pacijenata inficiranih HIV-om

U 2021. gdini bilo je 139 oboljelih pacijenata, u 2022. godini 170, a danas govorimo o 185 pacijenata koji se trenutno liječe.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 12. 2023. u 12:50 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U protekloj godini imali smo povećan broj pacijenata koji su inficirani HIV-om, a tako bilježimo i posljednjih nekoliko godina u FBiH što daje dodatno na važnosti važnost prevencije ali i samog tretmana'', rekao je za Siniša Skočibušić ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

ZZO FBiH u suradnji sa SKB Mostar nizom aktivnosti obilježava Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. Od 9 do 16 sati održava se besplatno testiranje na HIV te hepatitis B i C. U 10 sati održano je edukacijsko predavanje za studente u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

Skočibušić kaže kako ZZO FBiH kao ključna ustanova u zaštiti javnog zdravlja obilježava Svjetski dan HIV/AIDS-a.

''Pandemija HIV/AIDS-a koja je u zadnjih 40 godina vrlo aktivna i dalje je aktualna u BiH. Želimo podići razinu svijesti o ovom problemu koji je prisutan, ali nasreću imamo velike izazove odnosno nova rješenja za ovu infekciju'', rekao je.

Foto: Bljesak.info / Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

Ovom pomalo zanemarenom i stigmatiziranom dijelu zdravstva odnosno zdravstvene skrbi, smatra Skočibušić se mora više posvetiti pažnje i u tom smislu je osnovna ideja da svi pacijenti imaju pravo na liječenje.

''Važno je da mi kao Zavod u partnerstvu sa svim organizacijama i pojedincima govorimo više i potpunije o ovoj problematici'' rekao je SKočibušić.

Vlatka Martinović ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, rekla je da se u odluci o listi lijekova fonda solidarnosti nalaze i lijekovi za liječenje AIDS-a.

''Osim što ZZO i Fond solidarnosti nabavljaju lijekove protiv AIDS-a također plaćamo i uslugu besplatnog testiranja i savjetovanja za naše osiguranike. Prema našim podacima u 2021. bilo je 139 oboljelih pacijenata, o 2022. 170, a danas govorimo o 185 pacijenata koji se trenutno liječe'', kaže Martinović.

Foto: Bljesak.info / Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

Osim što se povećava broj pacijenata, povećava se i trošak liječenja.

''U 2021. izdvojeno je 1.3 milijuna KM za liječenje, a u 2022. dosegli smo 2 milijuna KM, a taj trend nastavlja se i sada. Rano otkrivanje AIDS-a omogućava pacijentima bolje liječenje, a time i bolji ishod za pacijenta, a tako vršimo i prevenciju ove zarazne bolesti'', smatra Martinović, navodeći da je na nama kao zajednici da se više uključimo u samo širenje i sprječavanje širenja ove bolesti.

Jurica Arapović, liječnik u SKB Mostar, kaže da se ovakvim akcijama želi destigmatizirati ovu bolest.

Foto: Bljesak.info / Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

''Na današnji dan nosimo i crvene vrpce koje bi trebale pokazati suosjećanje s bolesnim osobama, a to nije samo ovaj dan. To bi trebali uživati tijekom cijele godine i kao medicinski djelatnici i kao obični građani. Zahvaljujući tzv. Hart terapiji možemo uspješno liječiti HIV bolest odnosno njen najteži stadij - AIDS. Ono što je preporuka WHO da se na vrijeme prevenira taj treći stadij bolesti kako bi se uspješno pacijenti mogli liječiti kako bi kvaliteta života bila osigurana do pozne starosti. Zahvaljujući takvoj terapiji mi danas bolesnike možemo shvatiti i prihvatiti u društvu kao bilo koga drugog koji ima kroničnu bolest'', rekao je Arapović.

Foto: Bljesak.info / Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

Upravo WHO inzistira na tome da se što više ljudi anonimno povjerljivo testira, kaže Arapović dodajući da je upravo na njihovom štandu povodom toga moguće i anonimno i besplatno i pouzdano testiranje na spolno prenosive bolesti što je preduvjet za rano otkrivanje bolesti i započinjanje kvalitetnog liječenja.

Liječnica Rozalija Nedić zadovoljna je odzivom građana, ističući da su se studenti mogli informirati o ovoj bolesti.

Foto: Bljesak.info / Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

''Ovo je važno jer mladi čine posebnu skupinu koja često ima rizična ponašanja i često dolazi do infekcije HIV-om, a isto tako moramo naglasiti da na mladima svijet ostaje i ako njih ne educiramo nećemo imati progres. Tako smo u sklopu predavanja imali edukaciju mladih o samoj infekciji što je pozitivno završilo'', zaključila je.

Foto: Bljesak.info / Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a
Kopirati
Drag cursor here to close