Projekt 'Zdravo!'

U BiH raste svijest djece o važnosti pravilne prehrane

Lifestyle / Zdravlje | 04. 09. 2017. u 10:22 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završena je i peta sezona projekta ''Zdravo!'' u kojemu je sudjelovalo 2.099 učenika iz 33 osnovne škole sa šireg područja BiH.

''Ovogodišnje testiranje o ishrani pokazalo je da su djeca nakon edukacija napredovala i da imaju bolje znanje o pravilnoj prehrani, za više od 14 posto. Najbolje rezultate u znanju ove godine ostvarili su učenici iz osnovne škole ''Desanka Maksimović'' iz Prijedora. Dodijeljene su i nagrade za sport, O.Š. ''Sokolac'' koja je ostvarila najbolje rezultate u Nestlé školskoj atletskoj ligi, dok su najbolji sportski pojedinci u kategoriji dječaka i djevojčica učenici, Hajrudin Vejzović iz Tuzle i Lucia Ćurković iz Čitluka. Nagrada za najbolji kreativni rad ove godine pripala je O.Š. ''Sjenjak'' iz Tuzle'', navedeno je u priopćenju iz kompanije Nestlé.

Inače, kompanija Nestlé i Atletski Savez BiH ovaj projekt realiziraju uz podršku Ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH, te Ministarstva prosvjete i kulture RS, a s ciljem edukacije osnovnoškolske djece o pravilnoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti kojim se nastoji doprinijeti odgoju zdravijih generacija.

'Zdravo!' je tijekom pet sezona realiziranja projekta u BiH, uključio više od 7.350 učenika sedmih razreda koji su promijenili svijest i unaprijedili svoje znanje. Podršku projektu do sada su pružili i uspješni bh. sportaši Amel Tuka, Nebojša Golić i Amel Mekić.

Provedena istraživanja pokazala su da 76 posto djece zna da je anoreksija povezana s izbjegavanjem hrane, sedam od deset doručkuje redovno, 55 posto ima 3 do 4 obroka na dan, a 23 posto djece dnevno konzumira pet obroka.

''Više od pola ispitane djece, njih 53 posto zadovoljno je svojom kilažom, a 35 posto fizički je aktivno 2 do 3 puta sedmično. Pozitivno iznenađenje je da čak 84 posto ispitanih osnovaca u tijeku dana radije konzumira voće nego slatkiše, gazirane sokove i grickalice. Nakon edukacija, 40 posto djece znalo je koji je preporučeni dnevni unos soli u organizam, a najviše točnih odgovora dali su učenici iz Kiseljaka. Predavanja su pomogla i da djeca nauče da se najviše energije troši trčanjem, pa je od ukupnih 76 posto točnih odgovora, najviše bilo iz Mostara, dok su na ovom pitanju najmanje znanja početno pokazali osnovci iz Prijedora i Zenice'', stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close