Istekao rok

U BiH propalo više od 600.000 cjepiva

Naime, u BiH trenutno više od 600.000 cjepiva protiv virusa korona čeka na uništenje, a evidentno je da je najveći broj propalih doza astra zenece.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 11. 2021. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako nadležni često ističu da cijepljenje predstavlja najbolje oružje u borbi protiv covida-19, u BiH je dosad istekao rok za više od pola milijuna cjepiva protiv virusa korona.

Naime, u BiH trenutno više od 600.000 cjepiva protiv virusa korona čeka na uništenje, a evidentno je da je najveći broj propalih doza astra zenece.

Kako je za "Nezavisne novine" rečeno u Institutu za javno zdravstvo RS, do 31. listopada u Srpskoj je istekao rok 330.587 cjepiva  protiv virusa korona, dok je prema ranijim pisanjima medija u FBiH zadnjeg dana listopada propalo više od 200.000 cjepiva, a prema neslužbenim informacijama ova brojka je vjerovatno i veća, te iznosi oko 300.000.


Rok trajanja 

Prema mišljenjima liječnika, jedan od razloga zašto je ovako veliki broj cjepiva propao leži u činjenici da je većina njih donirana, te su imale i kraći rok trajanja.

S druge strane, liječnici ističu da je primjetna i negativna kampanja protiv cijepljenja, posebno kada je riječ o vakcini astra zeneca, koja je počela u zemljama Europske unije kada su je dovodili u vezu sa posljedicama kao što je plućna embolija.

Tako ne iznenađuje podatak Instituta za javno zdravstvo RS, gdje su za "Nezavisne novine" naveli da je u Srpskoj do 31. listopada ove godine istekao rok 322.415 doza astra zenece.

"Istekao je rok 8.172 cjepiva proizvođača 'Sinovac'", naveli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Dodali su da će cjepiva biti uništene u skladu s Pravilnikom o uništavanju medicinskog otpada.

"U tijeku je javni poziv za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja medicinskog, kemijskog i farmaceutskog otpada", zaključili su u Institutu za "Nezavisne novine".

Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ranije je naveo da i u ovom entitetu krajem listopada ističe rok oko 200.000 astra zeneca cjepiva, te nešto više od 1.000 cjepiva proizvođača "Sinovac".

Ednan Drljević, infektolog iz Opće bolnice "Abdulah Nakaš" Sarajevo, u razgovoru za "Nezavisne novine" je rekao da su cjepiva astra zeneca stigle kao donacija iz Srbije sa skraćenim rokom trajanja, što je jedan od razloga zašto je ovako veliki broj doza završio kao otpad.

"Drugi razlog je kampanja koja je počela u Europskoj uniji da se nakon ove cjepiva razvijaju plućna embolija i druge komplikacije, mada su kasnija istraživanja pokazala da je to jedno od najboljih cjepiva, te da taj strah nije bio opravdan", kazao je Drljević.

Građani ne vjeruju ovom cjepivu?

Dodao je da bez obzira na to građani i dalje ne vjeruju ovom cjepivu, mada, kako ističe, astra zeneca stvara jači imunitet čak i od pfizera.

"S druge strane, zdravstvena struka nije istovremeno vršila pozitivne kampanje niti je vršila adekvatne kampanje da se cjepiva predstave u pozitivnom svjetlu", poručio je Drljević.

Nenad Stevandić, zamjenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS, potvrdio je da su ova cjepiva bila donirana pred sami istek roka trajanja, te su zemlje koje su ih donirale, prema njegovim riječima, tako mudro izbjegle njihovo uništavanje.

"Pošto su bili kratki rokovi mi, uz raspoloženje našeg stanovništva, nismo uspjeli da ih iskoristimo, ali je činjenica da jedan dio tih donacija nije propao i primijenjen je", rekao je Stevandić.

Istaknuo je da cjepiva koje je RS sama nabavljala nisu propale.

"Velike laži su govorili o cjepivu astra zenaca. Sva cjepiva protiv virusa korona su podjednako dobra i nije bilo ozbiljnih posljedica nakon cijepljenja", kazao je Stevandić.

Kopirati
Drag cursor here to close