Pogoršanje mentalnog zdravlja

U BiH povećana upotreba antidepresiva

Pandemija koronavirusa utjecala je na pogoršanje mentalnoga zdravlja. Povećan je broj i ambulantnih slučajeva, ali i hospitalizacija.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 11. 2021. u 22:03 Bljesak.info
Sve veća upotreba antidepresiva u BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija, koja je uzrokovala socijalnu i tjelesnu izolaciju, stalan strah i ekonomske strepnje, ujedno je utjecala i na mentalno zdravlje stanovništva.

To se najviše izražava u povećanju depresivnosti i anksioznosti, a time je povećana i prodaja antidepresiva. Zabrinjava veći broj mlađih pacijenata s depresivnim i anksioznim stanjima.

Pandemija koronavirusa utjecala je na pogoršanje mentalnoga zdravlja. Povećan je broj i ambulantnih slučajeva, ali i hospitalizacija, prenosi BHRT

Porast broja mladih

"Primijetili smo da u posljednje vrijeme postoji veliki broj mladih osoba koje su također sa simptomima depresije i anksioznosti i što je najgore, ti simptomi traju duže vrijeme", kazala je šefica Službe za psihijatriju RMC "Dr. Safet Mujić" dr. Lamija Duranović Vinković.

Samim tim, povećana je uporaba antidepresiva i anksiolitika, odnosno lijekova za smirenje.

"Ono što mi primjećujemo u praksi jeste pojačana potreba za anksioliticima Dal' je to ova neizvjesnost, strah od obolijevanja, od bolesti bliskih članova porodice, pa čak i smrtni ishodi su često razlog zašto pacijenti posežu za anksioliticima, ali i za antidepresivima", naglasila je načelnica Službe obiteljske medicine dr. Kosana Stanetić.

"U zadnje dvije godine otkad je korona, nismo primjetili nešto povećan izlaznost tih tableta sa smirenje, sedativa. Nekako više pacijenti idu na opciju biljnih preparata", istaknula je mr. ph. Semra Brekalo iz ljekarne "Europharm" Mostar.

Svakodnevno korištenje

Kako navodi, Duranović Vinković problem je što se lijekovi koriste svakodnevno u dvije, tri ili više doza što nije rijedak slučaj.

Od bolesnika kojima su propisani antidepresivi, njih 50% uzima lijek na propisani način. Lijekovi sa psihoaktivnim supstancama kupuju se isključivo na recept, no prethodnih godina tome se znalo progledati kroz prste. Čestim inspekcijskim kontrolama, ali i visokim kaznama takva praksa je onemogućena.

"One iznose od 3 do 15 tisuća za pravno lice, od tisuću do tri tisuće za odgovorno lice u pravnom licu i za magistra farmacije od 500 do 1500 KM", naglasila je glasnogovornica Inspektorata Republike Srpske Dušanka Makivić.

Stručnjaci su složni kako nije i ne smije biti sramota ukazati na promjene i problem u mentalnom zdravlju, jer nitko nije na to imun. Ozdravljenje je moguće, posebice ako se na vrijeme javi specijalistu.

Kopirati
Drag cursor here to close