Katastrofa

U BiH ne postoji redovito cijepljenje protiv HPV-a

U Bosni i Hercegovini godišnje oko 140 žena umre od raka grlića maternice. Oboli ih oko 550. To su poražavajući podaci, s obzirom na to da je pravovremenim otkrivanjem te bolesti izlječenje stopostotno, kažu liječnici, prenosi BHRT
Lifestyle / Zdravlje | 23. 11. 2021. u 07:01 Bljesak.info
U BiH ne postoji redovno vakciniranje protiv HPV-a

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cjepivo protiv humanog papiloma virusa, smanjuje broj oboljelih za gotovo 90 posto. Svjetska zdravstvena organizacija razdoblje od idućih pet do 10 godina, proglasila je razdobljem globalne eliminacije raka grlića maternice jer je riječ o jednoj od bolesti koje se mogu prevenirati. Međutim, unatoč tim činjenicama, u Bosni i Hercegovini još nema redovitog cijepljenja protiv HPV-a, a podaci o broju oboljelih i umrlih žena su poražavajući.

U Bosni i Hercegovini godišnje oko 140 žena umre od raka grlića maternice. Oboli ih oko 550. To su poražavajući podaci, s obzirom na to da je pravovremenim otkrivanjem te bolesti izlječenje stopostotno, kažu liječnici, prenosi BHRT

Dragan Soldo, liječnik ginekološke onkologije SKB Mostar objašnjava: "Zato što mi imamo masu alata kojima raspolažemo gdje možemo detektirati tu bolest u ranom stadiju u kome s malim zahvatom možemo izliječiti tu bolest. Razdoblje od početnog stadija bolesti do razvoja karcionoma je negdje između sedam do10 godina. Osim prevencije i cjepivo protiv HPV-a je sigurno i efikasno u borbi protiv ove bolesti".

Međutim, cjepivo nije prisutno na tržištu BiH u slobodnoj prodaji. Nemamo ni redovito besplatno cijepljenje protiv HPV-a, jer nije u programu obavezne imunizacije. Postojale su inicijative 2019. godine u Republici Srpskoj i Kantonu Sarajevo, ali sve je stalo zbog pandemije.

"Na žalost, žene dolaze u stadijima bolesti koji su čak i neoperabilni, gdje mi možemo ponudit samo terapiju zračenjem, što mi kažemo zapušteni slučajevi. Problem je što se dolaze žene sve mlađe životne dobi, žene genrativne dobi koje još trebaju rađati, koje još nisu rađale. Od karcinoma vrata maternice ne bi smjela umrijeti nijedna žena, kaže Soldo. Samo dva puta da se obavi pregled u regenerativnom razdoblju, broj oboljelih od ove bolesti bi bio smanjen za 20 posto", napominje Soldo.

Ističe kako u Bosni i Hercegovini treba što prije uvesti redovito cijepljenje protiv HPV virusa, jer su upravo time neke europske zemlje napravile revoluciju i gotovo iskorijenile karcinom grlića maternice. Za to vrijeme, u našoj zemlji svaki tjedan, od ove bolesti, u prosjeku umru tri žene.

Kopirati
Drag cursor here to close