Mijat Mijo Martinović Rasić

U 106. godini preminuo najstariji Širokobriježanin

Prošao je Mijo i ratove, preživio Bleiburg i Križni put te druge torture, ali nije se predavao
Lifestyle / Zdravlje | 13. 11. 2022. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je prije nekoliko dana operirao kuk u mostarskoj bolnici u Široki Brijeg je stigla tužna vijest o smrti Mijata Mije Martinovića Rasića iz širokobrijeških Gornjih Mamića.

Mijo je bio najstariji Širokobriježanin i poživio je 106 godina, prenosi ABC portal.

Podsjetimo, lucidni starac još prije nešto više od mjesec i pol, 13. rujna, ugostio je novinarsku ekipu na proslavi svoga 105. rođendana.

Uvijek zanimljiv, prepun životnih priča, onih tužnih, ali i sretnih, i ovog je puta bio susretljiv. Prošao je Mijo i ratove, preživio Bleiburg i Križni put te druge torture, ali nije se predavao, piše Večernji list.

"Malo me boli, ostalih tegoba nemam" – bilo je prvo što je Mijat nakon buđenja iz opće anestezije i operativnog zahvata zbog prijeloma kuka kazao medicinskom osoblju Traumatologije SKB-a Mostar uz upit: "Kad će ručak?"

Dr. Vjeran Vidić, specijalist opće kirurgije koji je Mijata uspješno operirao, otkrio je za Večernjak kako je kada je taj 105-godišnjak primljen u bolnicu 21. listopada zbog prijeloma desnog kuka bio pomalo skeptičan kada je u dokumentima ugledao 1917. kao godinu pacijentova rođenja. Nije mu se stoga “na prvu” bilo lako ni upustiti u operativni zahvat.

No nakon što su pacijenta pregledali internist i anesteziolog te nakon njihovih nalaza i mišljenja, pripremili smo ga za operaciju. Svi vitalni znakovi bili su uredni. Pacijent ne pije nikakve lijekove za liječenje kroničnih bolesti, poput visokog krvnog tlaka ili dijabetesa. Operativni zahvat uspješno je obavljen 25. listopada", kazao je dr. Vidić početkom studenog.

"Problem je što slabo vidim, a još slabije čujem pa teško raspoznajem ljude", požalio se na svoj slab sluh i sam Mijat novinaru na nedavnoj rođendanskoj proslavi. No nije dopuštao da mu itko pomaže pri kretanju.

"Čujem da ta korona napada pluća, a u mene su pluća k’o u diteta i zato je se ne bojim. Ne pijem ni jedan lijek… Mijo, inače, doma redovito gleda televiziju, sluša radio, a ni korištenje mobitela nije mu strano. Već više desetljeća živi sam, supruga mu je davno umrla. Djeca, njih osmero, završila su visoke škole i žive u Splitu, Rijeci, Poreču, Belgiji…, a tek jedno je u Mamićima.

Voli Mijat i društvo, no ne voli što se danas ljudi sve manje druže.

Neka je Miji pokoj vječni a njegovim najmilijima sućut.

Kopirati
Drag cursor here to close